Naftogaz a majorat livrările de gaze către România

Compania ucraineană Naftogaz a anunţat, sâmbătă, că a majorat volumul gazelor naturale furnizate către România cu 100.000 metri cubi pe zi şi către Ungaria cu 1,8 milioane de metri cubi pe zi, pentru a acoperi scăderea livrărilor de către Rusia.

20 afișări
Imaginea articolului Naftogaz a majorat livrările de gaze către România

Naftogaz a majorat livrările de gaze către România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În pofida scăderii semnificative a livrărilor de gaze din Rusia şi limitării preţurilor, Ucraina a folosit propriile volume pentru sprijini stabilitatea gazelor furnizate către Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al Naftogaz, citat de agenţia internaţională de presă.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a solicitat Gazprom reluarea discuţiilor sâmbătă, dar a acuzat grupul rus de şantaj.

Gazprom a anunţat vineri că Ucraina a refuzat să permită Rusiei să livreze întregul volum de gaz destinat clienţilor europeni, pentru ziua de sâmbătă. Gazprom a acuzat Ucraina că "fură" din gazul natural rusesc ce tranzitează această ţară având ca destinaţie clienţi din Uniunea Europeană.

Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în urma divergenţelor dintre cele două părţi privind datoria pe care o are Kievul pentru cantităţile importate. De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu creşterea semnificativă a preţului la gaze solicitată de Rusia.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, deşi autorităţile române au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate până la 11 ianuarie.

Potrivit directorului dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii. România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi.

Citeşte şi:

Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele

Gazprom acuză Kievul că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici