Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014

Grecia şi FMI poartă negocieri dure referitoare la programul de austeritate pentru 2013-2014, discuţiile urmând să continue în zilele următoare, a declarat joi ministrul elen de Finanţe Yannis Stournaras.

267 afișări
Imaginea articolului Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014

Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile privind măsurile de economisire a peste 11,5 miliarde de euro "sunt foarte dificile şi vor continua în următoarele zile", a afirmat Stournaras la sfârşitul unei întâlniri cu premierul Antonis Samaras şi doi lideri ai coaliţiei guvernamentale.

"Facem tot posibilul pentru a reduce costul acestor măsuri pentru categoriile cele mai defavorizate", a spus Stournaras, care se va întâlni cu reprezentanţii troicii creditorilor, formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE).

La o întâlnire de miercuri seara, Stournaras s-a opus cererii FMI pentru noi reduceri ale salariilor în sectorul public, potrivit unei surse ministeriale.

Reprezentantul FMI la negocieri, danezul Poul Thomsen, a respins propunerea guvernului elen ca economii de 2-3 miliarde de euro să fie realizate prin restructurarea sectorului public, a arătat sursa.

Thomsen a insistat ca economiile să fie obţinute prin "noi tăieri salariale" ale funcţionarilor.

De la declanşarea crizei datoriilor în 2010, salariile funcţionarilor publici din Grecia au suferit reduceri de 25%-40%, în funcţie de categorie.

Finalizarea negocierilor pentru noile măsuri de austeritate ar trebui să permită deblocarea unei noi tranşe de ajutor în valoare de 31,5 miliarde de euro.

Guvernul elen a indicat miercuri seară că mai trebuie identificate economii de 2-3 miliarde de euro.

Deocamdată, planul prevede reduceri salariale pentru anumite categorii de funcţionari, respectiv judecători, profesori universitari, poliţişti şi pompieri, reducerea pensiilor şi a ajutoarelor sociale, în timp ce troica solicită mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici