Negocierile s-au încheiat cu succes: FMI a acceptat creşterea salariilor bugetarilor. Prima tranşă de majorare, de la 1 iunie

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes, după două zile de discuţii la BNR, partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv. FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună.

3010 afișări
Imaginea articolului Negocierile s-au încheiat cu succes: FMI a acceptat creşterea salariilor bugetarilor. Prima tranşă de majorare, de la 1 iunie

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes. Părţile au convenit asupra scrisorii de intenţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Discuţiile cu organismele financiare internaţionale s-au încheiat cu succes şi asta reprezintă o angajare fermă a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizând asigurarea stabilităţii economice şi financiare a ţării, a declarat sâmbătă Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe.

"Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale cuprinse în acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectând ţinta limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi de asemenea respectând angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional", a adăugat Georgescu.

Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar ţinta stabilită după metodologia ESA solicitată de Comisia Europeană este de 3% din PIB.

"Cred că mesajul este important din două puncte de vedere: o dată s-a încheiat un acord care continuă politicile de stabilitate macroeconomică, de ajustări sectoriale şi aşa mai departe, deci practic asigură stabilitatea economică şi financiară a României, asigură finanţarea externă a României, pentru că România consumă mai mult decât produce şi trebuie să se împrumute, dar nu se putea împrumuta în condiţii rezonabile fără acest acord. Pe de altă parte, a doua concluzie, s-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL, şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor", a mai afirmat Georgescu.

FMI şi CE au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010

"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumită sumă pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 începând cu acordarea unei prime creşteri de 8% în luna iunie şi, de asemenea, s-a găsit o soluţie cuprinzătoare pentru soluţionarea problemei pensionarilor, care urmează să primească sume lunare începând tot cu luna iunie", a declarat Florin Georgescu, ministru desemnat pentru Finanţe.

Ambele măsuri privind personalul bugetar, pe de o parte, şi pensionarii, pe de altă parte, în baza acestui acord cu organismele financiare internaţionale se vor reflecta într-o lege, pentru că numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi băneşti.

Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma să crească cu 16%.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici