Negriţoiu: Suntem destul de avansaţi cu Astra, avem şanse s-o rezolvăm în această vară

Discuţiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, pe care ASF vrea "s-o mărite", însă depinde dacă acţionarii au pretenţii prea mari la "zestre", existând şanse "bune" în această vară să fie rezolvată problema sau ca firma să intre într-un nou plan de redresare cu un investitor strategic.

227 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Suntem destul de avansaţi cu Astra, avem şanse s-o rezolvăm în această vară

"Astra vrem s-o mărităm, suntem destul de avansaţi, depinde de părinţi, dacă au pretenţii prea mari la zestre sau dacă vor o zestre mai mică, avem şanse bune s-o rezolvăm în această vară sau cel puţin să intrăm într-un alt plan de redresare cu un investitor strategic în această vară", a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit raportului privind evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres efectuat de ASF pentru datele existente la 30 iunie 2014 în cazul a 13 societăţi de asigurare, reprezentând peste 82% din piaţă, a reieşit că Astra are capitaluri proprii negative de circa un miliard de lei, după ce auditorii au aplicat ajustări de 246 milioane lei.

Cele mai mari deficienţe identificate la nivelul activelor, reprezentând 52%, respectiv 29% din total au fost înregistrate de Euroins şi Astra, pe când 45%, respectiv 43%.

La nivel individual, ratele de solvabilitate ale Astra, Carpatica, EximAsig şi Euroins au înregistrat valori negative.

Administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a transmis joi dimineaţă că necesarul de capital determinat de raportul ASF în cazul societăţii, de un miliard de lei, depăşeşte deficitul anunţat de companie întrucât documentul a luat în calcul o rezervă de risc suplimentar faţă de normele în vigoare

Diferenţa de aproximativ 130 milioane de lei dintre deficitul de capitaluri proprii indicat de raportul ASF şi necesarul de 871 milioane de lei determinat de societate reazultă din calculul suplimentar al rezervei de riscuri neexpirate faţă de prevederile reglementărilor în vigoare, notează KPMG.

Negriţoiu a punctat că există probleme în piaţă cu trei societăţi mari, pentru că "sunt mari", respectiv Astra, Carpatica şi Euroins, dar a admis că între timp o parte dintre probleme s-au corectat.

"Euroins şi-a mai majorat capitalul social, Astra şi-a mai scos nişte riscuri, celelalte, chiar dacă au câteva devieri mărunte, nu avem o problemă, s-au mai rezolvat din probleme sau sunt în curs", a spus şeful ASF.

El a arătat că cele trei companii se aflau într-un stadiu de supraveghere de către ASF în ultimul an, cu grade diferite de supraveghere.

"Am avut acţiuni cu Euroins de îmbunătăţire a solvabilităţii. Pe noi ne interesează în final ca aceste societăţi să poată să-şi plătească toate despăgubirile, să plătească toţi asiguraţii, să ajungem la zero cu Astra şi să aibă capitalul de solvabilitate necesar", a adăugat Negriţoiu.

În prezent, administratorul special al Astra derulează a doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare, adresată atât acţionarilor existenţi cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei.

Prima etapă de majorare a capitalului, adresată numai acţionarilor existenţi, s-a încheiat în octombrie 2014 cu un aport de 65 milioane lei. Conform reprezentanţilor administratorului special, în prezent se derulează negocieri cu o serie de investitori strategici interesaţi în procesul de majorare a capitalului social al Astra, rezultatele acestor negocieri urmând să fie cunoscute la încheierea operaţiunii de majorare a capitalului aflată în curs de desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici