NEREGULI majore găsite de Protecţia Consumatorului pe Litoral: Căzi cu mucegai, vitrine frigorifice cu rugină, meniuri fără tarife | FOTO, VIDEO

ANPC a dat amenzi de peste 700.000 lei în urma unor controale făcute pe litoral. Comisarii au găsit, printre altele, căzi cu mucegai, lipsă de prosoape, vitrine frigorifice cu rugină sau meniuri fără informaţii privind tarifele.

2525 afișări
Imaginea articolului NEREGULI majore găsite de Protecţia Consumatorului pe Litoral: Căzi cu mucegai, vitrine frigorifice cu rugină, meniuri fără tarife | FOTO, VIDEO

NEREGULI majore pe Litoral găsite de Protecţia Consumatorului: Căzi cu mucegai, vitrine frigorifice cu rugină, meniuri fără tarife

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ANPC a înfiinţat, în perioada estivală, structura pentru protecţia consumatorilor „Comandament Litoral 2019”, iar în perioada 3 - 10 iulie, comandamentul a desfăşurat 197 de acţiuni de control, în 182 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare.

Au fost controlate 115 unităţi de alimentaţie publică, 21 de unităţi de cazare, unităţi de agreement şi sectoare de plajă, 35 de unităţi de comercializare de produse alimentare şi 26 de unităţi de comercializare de produse nealimentare.

În urma verificărilor, au fost date 308 sancţiuni, din care 181 de avertismente şi 127 de amenzi, în valoare de 707.000 lei.

Au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare produse în valoare de 50.282 lei, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 52.309 lei şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici.

Abaterile constatate în timpul verificărilor au fost, în cazul unităţilor de prestări servicii de alimentaţie publică: nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condiţiile de temperatură impuse de producător (la temperatura mediului ambiant, de exemplu), nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius, modificarea stării termice iniţiale, fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens, utilizarea de materii prime cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate, în prestarea de activităţi de alimentaţie publică, acestea devenind nesigure, comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insect şi de praf, utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentaţiei publice, existenţa unităţilor de alimentaţie publică pe plajă fără racordare la apă, fără coşuri de gunoi şi cu produse expuse contaminării cu praf, existenţa spaţiilor neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugină, fără monitorizarea temperaturii, prezenţa echipamentelor de gătit fără grafic de schimbare de ulei, absenţa aparatelor sau plaselor speciale antiinsecte sau ţânţari, intersectarea fluxurilor tehnologice în bucătărie, fapt nepermis pentru a împiedica contaminarea preparatelor gătite cu impurităţi sau praf, prezenţa meniurilor fără informaţii privind gramajele produselor, ingredientele cu posibil efect alergen şi preparatele din “produs decongelat”, utilizarea cântarelor neverificate metrologic, neafişarea datelor de identificare ale companiei.

În cazul unităţilor de prestări servicii nealimentare

- Existenţa sectoarelor de plajă fără respectarea zonei de 30% plajă de nisip fără şezlonguri
- Existenţa sectoarelor de plajă fără respectarea numărului de cabine de schimb
- Nereguli semnalate în camerele de cazare: căzi cu mucegai, lipsa numărului regulamentar de prosoape/turist (3 buc.), lipsa telefoanelor fixe sau a mapelor speciale pentru turişti
- Deficienţe de informare la recepţie: neafişarea tarifelor de mic dejun, a serviciilor suplimentare gratuite şi a celor contra cost, a datelor de identificare ale companiei si a orarului de funcţionare etc.
- Deficienţe de informare referitoare la adâncimea piscinei
- Deficienţe de informare referitoare la regulemantul de funcţionare al echipamentelor de joacă pentru copii
- Lipsa certificatului de clasificare în turism

În cazul unităţilor de comercializare bunuri alimentare

- Nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condiţiile de temperatură impuse de producător (la temperatura mediului ambiant, de exemplu)
- Comercializarea produselor la promoţie în afara datei de valabilitate a acesteia
- Comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum depăşită
- Comercializarea de produse fără traducere în limba română a etichetei
- Lipsa informaţiilor referitoare la ţara de origine şi calitate, în cazul legumelor şi fructelor


În cazul unităţilor de comercializare bunuri nealimentare

- Comercializarea de produse cosmetice în afara termenului de valabilitate
- Comercializarea jucăriilor fără elemente de identificare şi caracterizare, fără licenţă sau instrucţiuni
- Comercializarea jucăriilor notificate RAPEX, fără adresă şi denumire a distribuitorului/importatorului
- Lipsa compoziţiei materialelor, în cazul textilelor sau a pictogramei, în cazul încălţămintei

Taguri:
anpc,
litoral,
controale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici