nextE anunţă finalizarea investiţiei de 4.8 milioane euro şi semnarea primului PPA pe 25 de ani

nextE, companie de energie regenerabilă care funcţionează în regim de Producător Independent de Energie (IPP) – anunţă finalizarea unei investiţii de 4.8 milioane de euro într-o centrală de energie fotovoltaică al cărei beneficiar este RAAL – producător de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil, cu o cifră de afaceri de 389,290,062 RON în anul 2022.

111 afișări
Imaginea articolului nextE anunţă finalizarea investiţiei de 4.8 milioane euro şi semnarea primului PPA pe 25 de ani

nextE anunţă finalizarea investiţiei de 4.8 milioane euro şi semnarea primului PPA pe 25 de ani

Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind

cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip onsite pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.

nextE a investit 4.8 mil euro în proiectul de la RAAL, din care 70% au fost obţinuţi printr-un credit de investiţii acordat de Pro Credit Bank pentru 15 ani, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de finanţări a proiectelor verzi din România. În baza contractului de tip PPA, compania va livra către RAAL 5.825 MWh/an de la începutul lui 2024, excesul de energie regenerabilă produsă de centrala fotovoltaică, fiind comercializat pe piaţa de energie de către nextE. Producţia totală anuală de energie verde este estimată la 7.263,9MWh/an, care va compensa o emisie de CO2 de aproximativ 1.043 t CO2/an. 

Daniel Husaru Co-Fondator şi Co-CEO al nextE, declară că obiectivul companiei este de a extinde modelul de afaceri Energy as a Service (EaaS), cu scopul de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârşitul anului 2027. Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităţilor de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în acelaşi timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreuna cu noi. În prezent, suntem implicaţi în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea şi achiziţiile, negocierile pentru acordurile de achiziţie de energie (PPA), autorizarea, aprobarea şi certificarea de către autorităţi. Dezvoltarea şi implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice şi de reglementare, prin prisma amplasării centralei şi racordării pentru a livra energia direct consumatorului final - RAAL. Alături de partenerii noştri de la RAAL, cu sprijinul autorităţilor locale din judeţul Bistriţa-Năsăud, a operatorului de reţea DEER S.A., a ANRE, ANCPI şi BCPI Bistriţa am identificat modalităţile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reuşind în acelaşi timp să iniţiem modificări legislative utile întregii industrii.

Nicolas Pleşea, Chief Financial & Investment Officer al nextE, subliniază necesitatea crucială de a acţiona decisiv şi imediat, evidenţiind necesitatea cooperării în gestionarea cu succes a tranziţiei de la un sistem energetic bazat pe combustibili fosili la un sistem bazat pe energie regenerabilă. "Suntem mândri să anunţăm o altă etapă importantă în colaborarea noastră cu Pro Credit Bank. Facilitatea de credit de investiţii verzi (green loans) încheiat cu Pro Credit ne-a surprins pozitiv prin viteza de execuţie, perioada scurtă de procesare şi de flexibilitatea neaşteptată oferită de partenerul nostru financiar. Iniţiative precum aceasta joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor noastre climatice şi a ţintelor strategice. Dincolo de parteneriatul nostru actual de creditare, ne propunem să extindem colaborarea noastră pentru a cuprinde sprijinirea Pro Credit cu Due Diligence tehnic, oferind servicii de gestionare a activelor şi ajutându-i pe clienţii lor în executarea proiectelor lor de energie verde, contribuind astfel în mod semnificativ la eforturile de decarbonizare, maximizând în acelaşi timp randamentul investiţional al investitorilor."

Prin acest proiect, RAAL va utiliza  energia regenerabilă produsă pentru consumul propriu, iar tarifele de reţea  şi contribuţia  de cogenerare  nu îi sunt aplicabile  întrucât livrarea  energiei se va face  fără implicarea reţelelor publice. Centrala electrică fotovoltaică va acoperi peste 25% din necesarul anual de energie al RAAL, optimizând astfel costurile cu utilităţile cu peste 15% pe an.

Procesul de proiectare, construcţie şi racordare a durat aproximativ 12 luni, iar după punerea în funcţiune, nextE rămâne deţinătorul şi administratorul centralei.

 

Despre nextE

nextE este compania care oferă acces la energie regenerabilă din capacităţi de generare din sursă solară fotovoltaică cu zero cost investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale, on-site si off-site, cu structuri contractuale inovatoare de până la 25 de ani. Opţiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producţia energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanţată, deţinută şi utilizată de către nextE în locaţiile de consum ale clientului sau în locaţii externe faţă de locaţiile de consum ale clientului. Acest model de business asigură beneficiul maxim de consum al clienţilor din surse regenerabile, la cel mai bun cost de producţie a energiei electrice.

Producţia de energie electrică generată este livrată către clientul final asigurând companiilor următoarele beneficii : independenţă energetică, stabilitate pe termen lung, reducerea costului cu energia electrică şi scăderea amprentei de CO2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici