Nicolescu: ANRE trebuie să reanalizeze decizia privind tranzacţionarea gazelor pe bursă

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, spune că modul în care ANRE vrea să oblige producătorii şi furnizorii de gaze naturale să tranzacţioneze gazele pe bursă nu încurajează dezvoltarea pieţei de profil din România, şi solicită Autorităţii reanalizarea acestei decizii.

168 afișări
Imaginea articolului Nicolescu: ANRE trebuie să reanalizeze decizia privind tranzacţionarea gazelor pe bursă

Nicolescu: ANRE trebuie să reanalizeze decizia privind tranzacţionarea gazelor pe bursă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte modul în care ANRE a decis să transpună în legislaţia secundară obligativitatea impusă de Executiv producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu anumite cantităţi pe bursă, considerăm că nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România. (...) În consecinţă, solicităm autorităţii să reanalizeze decizia sa, în cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru că, în forma actuală, ordinul dat nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent", a declarat Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a făcut această declaraţie într-o întâlnire pe care a avut-o vineri, 11 iulie, cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de gaze naturale şi energie electrică din România.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis joi că producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze pe pieţele centralizate, în perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, cel puţin 20% din gazele pe care le extrag şi care sunt destinate pieţei concurenţiale.

Pieţele centralizate sunt Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi OPCOM. În prezent, companiile au posibilitatea de a comercializa gaze naturale pe BRM şi OPCOM, dar numărul tranzacţiilor şi cantităţile sunt reduse.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici