NOBEL 2014: Un profesor de la Universitatea din Toulouse a primit premiul pentru economie

Premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat luni cercetătorului Jean Tirole de la Universitatea din Toulouse, Franţa, "pentru anliza puterii pe piaţă şi a reglementării pieţelor", se arată într-un comunicat al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, care decernează distincţia.

679 afișări
Imaginea articolului NOBEL 2014: Un profesor de la Universitatea din Toulouse a primit premiul pentru economie

NOBEL 2014: Un profesor de la Universitatea din Toulouse a primit premiul pentru economie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jean Tirole este unul dintre cei mai influenţi economişti din lume, lucrările sale vizând mai multe domenii. Cele mai importante studii ale sale explică modul în care trebuie înţelese şi reglementate industriile în care operează doar câteva companii puternice.

Multe industrii sunt dominate de un număr mic de companii importante sau doar de una singură, care deţine monopolul pe o anumită piaţă. În lipsa unor reglementări, aceste pieţe pot provoca efecte sociale nedorite, cum ar fi preţuri mai mari decât cele justificate de costuri sau companii neproductive care supravieţuiesc prin blocarea intrării pe piaţă a unor noi competitori.

De la jumătatea anilor 1980 şi până în prezent, Tirole a cercetat astfel de eşecuri ale pieţei. Analizele lui despre companiile cu putere mare pe o anume piaţă furnizează o teorie unitară care se bazează pe întrebări legate de politicile de stat, şi anume: cum ar trebui guvernele să gestioneze fuziunile dintre companiile mari şi cum ar trebui autorităţile centrale să reglementeze monopolurile.

Înainte de Tirole, cercetătorii şi autorităţile au căutat principii generale după care se conduc toate industriile. Tirole, în schimb, a dovedit din punct de vedere teoretic faptul că anumite reguli dau rezultate bune doar în anumite condiţii.

De exemplu, menţinerea unui anumit plafon al preţurilor ar putea determina companiile puternice să scadă costurile, ceea ce reprezintă un lucru benefic pentru societate. Totuşi, această plafonare a preţurilor permite companiei să obţină profituri excesive, ceea ce este negativ pentru societate.

Cooperarea pentru stabilirea unor preţeuri pe o anumită piaţă este, de obicei, dăunătoare, dar cooperarea pentru acordarea patentelor poate avea efecte pozitive pentru toţi actorii dintr-o industrie.

În acelaşi sens, fuziunea unei companii cu furnizorul său poate încuraja inovaţia, dar, în acelaşi timp, poate avea consecinţe negative în ceea ce priveşte competiţia.

Astfel, reglementarea unei industrii trebuie să fie atent adaptată specificului fiecărei pieţe în parte. Tirole a scris mai multe cărţi şi articole în care a prezentat un cadru general ce trebuie urmat pentru a implementa astfel de politici adaptate. De asemenea, în articolele sale, cercetătorul francez a aplicat aceste politici în domenii diverse, cum ar fi telecomunicaţiile şi sectorul bancar.

Urmând aceste îndrumări prezentate de Tirole, guvernele pot să încurajeze companiile mari să devină mai productive şi, în acelaşi timp, să evite ca acestea să afecteze competitorii şi clienţii.

Jean Tirole s-a născut în 1953, în Troyes, Franţa, iar în 1981 şi-a luat doctoratul în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. În prezent, Tirole este director al Institutului de Economie Industrială în cadrul Universităţii din Toulouse.

Este prima oară din 2009 până în prezent când premiul Nobel pentru economie se acordă unei singure persoane. Anul trecut, distincţia a fost acordată profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) şi Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuţii importante la mai buna înţelegere a variaţiilor preţurilor activelor pe pieţe.

Premiul Nobel pentru economie se acordă anual începând din 1968. Câştigătorii premiului Nobel sunt recompensaţi cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari americani), o medalie din aur şi o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm în 10 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici