Noi măsuri de austeritate în Spania: TVA creşte de la 18% la 21% şi noi reduceri de cheltuieli

Spania va majora TVA de la 18% în prezent la 21% şi va reduce cheltuielile statului, inclusiv prin renunţarea la prime acordate angajaţilor publici, cu un impact cumulat al măsurilor de 65 miliarde de euro în următorii doi ani şi jumătate.

1249 afișări
Imaginea articolului Noi măsuri de austeritate în Spania: TVA creşte de la 18% la 21% şi noi reduceri de cheltuieli

Noi măsuri de austeritate în Spania: TVA creşte de la 18% la 21% şi noi reduceri de cheltuieli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile măsuri de austeritate vin după ce liderii europeni au prelungit cu un an, în 2014, termenul până la care Spania trebuie să-şi coboare deficitul bugetar sub limita de 3%. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an a fost, de asemenea, extinsă de la 5,3% la 6,3%. Anul următor, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar în 2014 la 2,8%, potrivit cotidianului The Guardian.

TVA redusă, pentru unele produse şi servicii, va fi modificată de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menţinută la 4%, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy, în parlamentul de la Madrid.

O reformă a administraţiei ar urma să aducă economii de 3,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea numărului de consilieri locali, renunţarea la o deducere fiscală acordată pentru achiziţia de case şi scăderea ajutoarelor pentru şomaj, potrivit Bloomberg.

Măsurile prevăd o diminuare a numărului de companii publice, precum şi o scădere de 30% a numărului de consilieri locali, a spus Rajoy.

Unele bonusuri ale angajaţilor publici şi înalţilor funcţionari vor fi, de asemnea, diminuate.

Într-un semn că angajaţii publici din Spania ar putea fi afectaţi de concedieri, Rajoy a declarat că numărul de persoane în posturi publice a crescut cu 290.000 de la declanşarea crizei, notează The Guardian.

"Aplic măsuri excepţionale în circumstanţe excepţionale", a spus premierul, argumentând cu nivelul nesustenabil, de circa 7% al randamentelor obligaţiunilor Spaniei. Rajoy a avertizat repetat, în timpul discursului, că problemele ţării nu se vor încheia rapid, ceea ce înseamnă că Spania trebuie să se aştepte în continuare la o perioadă lungă de dificultăţi economice.

Premierul a amintit parlamentului că a venit la putere în urmă cu opt luni promiţând reduceri de taxe, iar acum le creşte. Spania a majorat în acest an şi taxa pe venit şi diverse taxe pentru companii.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns, luni, la un acord pentru a susţine băncile spaniole, prin transferul unor fonduri de 30 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii iulie, parte a planului de recapitalizare a sistemului bancar spaniol, puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobioliare locale, cu fonduri de până la 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici