Nokia a lansat o nouă acţiune în justiţie împotriva Apple

Grupul finlandez Nokia, liderul industriei globale a telefoanelor mobile, a lansat o nouă acţiune în justiţie împotriva Apple, acuzând compania americană că a încălcat şapte brevete Nokia "în majoritatea produselor sale".

17 afișări
Imaginea articolului Nokia a lansat o nouă acţiune în justiţie împotriva Apple

Nokia a lansat o nouă acţiune în justiţie împotriva Apple (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nokia a dat în judecată Apple pe 29 decembrie la un tribunal din Delaware, SUA, cerând daune de la compania americană.

Totodată, grupul finlandez a depus o plângere similară la Comisia Internaţională pentru Comerţ din Statele Unite, solicitând sancţionarea Apple.

Nokia acuză Apple că utilizează ilegal tehnologii brevetate de grupul finlandez în zona dezvoltării de funcţii pentru interfaţă, camerelor foto/video, antenelor şi soluţiilor de gestionare a consumului de energie.

Potrivit Nokia, majoritatea produselor comercializate de Apple - nu numai telefoanele mobile, ci şi computerele şi media player-ele - încalcă aceste brevete.

Analiştii consideră că disputa dintre Nokia şi Apple va aduce câştigătorului beneficii de sute de milioane de dolari pe an şi reflectă schimbările fundamentale care se produc în industria globală a telefoniei mobile, pe măsură ce telefoanele se transformă în mini-computere care pot fi utilizate atât pentru tradiţionalele convorbiri, cât şi pentru navigare pe internet, redare de fişiere video şi audio sau jocuri video.

Apple, care a intrat pe piaţa telefoniei mobile în 2007 cu brandul iPhone, se află cu mult în urma Nokia din punct de vedere al vânzărilor anuale totale, dar este unul dintre principalii concurenţi ai grupului finlandez pe piaţa telefoanelor mobile "inteligente", care au preţuri mai mari, atrag marje de profit mai ridicate şi au cel mai solid potenţial de creştere în următorii ani.

Nokia a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că a chemat Apple în judecată într-o instanţă din Delaware pentru încălcarea a zece brevete şi încercarea de a utiliza gratuit tehnologii dezvoltate de grupul finlandez.

Apple a ripostat în decembrie, acuzând Nokia că încalcă 13 brevete ale companiei americane şi că se foloseşte de practici anticompetitive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici