Norvegia blochează planul Rolls-Royce de a vinde Rusiei un producător de motoare navale

Norvegia va interzice vânzarea planificată de către compania britanică Rolls-Royce a unui producător norvegian de motoare navale către o companie rusă, din motive de securitate naţională, a declarat ministrul justiţiei din ţara nordică, citat de Reuters.

6775 afișări
Imaginea articolului Norvegia blochează planul Rolls-Royce de a vinde Rusiei un producător de motoare navale

Sursa foto: profimedia

Deţinut de Rolls-Royce de mai bine de 20 de ani, Bergen Engines este furnizor al marinei militare norvegiene, precum şi al industriei globale de transport maritim.

La 9 martie, guvernul norvegian a declarat că a suspendat temporar vânzarea, în valoare de 150 de milioane de euro, a producătorului Bergen către TMH Group, în timp ce evaluează implicaţiile asupra securităţii.

"Avem acum suficiente informaţii pentru a concluziona că este necesar să împiedicăm vânzarea companiei către un grup dintr-o ţară cu care nu avem cooperare în materie de securitate", a declarat parlamentului ministrul Justiţiei Monica Maeland.

Relaţiile dintre Norvegia şi Rusia, care au graniţă comună în Arctica, s-au îmbunătăţit treptat în epoca post-război rece, înainte de a suferi un regres când Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat pe 10 martie că decizia Norvegiei de a suspenda vânzarea denotă sentimentele anti-ruseşti şi provoacă îngrijorare.

Anunţând vânzarea, Rolls-Royce a declarat luna trecută că tranzacţia cu TMH din Rusia face parte din planul general al grupului de a depăşi pandemia COVID-19.

„Tehnologia posedată de Bergen Engines şi motoarele pe care le produce ar fi de interes strategic pentru Rusia şi ar fi sporit capacităţile militare ruseşti”, a declarat guvernul norvegian într-un comunicat.

Bergen Engines are aproximativ 950 de angajaţi şi a avut venituri de 332 milioane de dolari în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici