Noul risc energetic al Europei: înlocuirea Rusiei cu Statele Unite / UE e tot mai dependentă de gazele americane

  • Uniunea Europeană a înlocuit energia rusească cu cea americană după ce Vladimir Putin a atacat Ucraina.
  • Acum oamenii se întreabă: Este Europa prea dependentă de America?
1704 afișări
Imaginea articolului Noul risc energetic al Europei: înlocuirea Rusiei cu Statele Unite / UE e tot mai dependentă de gazele americane

În contextul campaniei electorale, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ordonat o pauză temporară în ceea ce priveşte aprobarea de noi proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), într-un semn către alegătorii preocupaţi de climă.

În timp ce grupurile ecologiste au lăudat această decizie, europenii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de reducerea ofertei şi de creşterea preţurilor. Uniunea Europeană a pariat mult pe GNL din SUA în 2022, după ce a renunţat la energia ieftină din Rusia pe care se bazase ani de zile. A cheltuit miliarde de euro pentru infrastructura GNL şi a semnat zeci de contracte noi, notează Politico.

Aceste decizii sunt acum puse sub semnul întrebării: A schimbat Europa încrederea greşită în Rusia pentru o încredere mioapă în America? În prezent, SUA furnizează Europei aproape 50 % din GNL, faţă de aproximativ un sfert înainte de război, iar GNL a depăşit gazul prin conducte ca fiind cea mai importantă sursă de aprovizionare.

"Europa trebuie să înveţe din greşelile trecutului şi să evite să devină prea dependentă de SUA", a avertizat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist la Institutul pentru Economie Energetică şi Analiză Financiară, într-un raport recent care a constatat că cererea de GNL a Europei este în continuă creştere.

Europa trebuie să devină autosuficientă

După începerea războiului, firmele europene şi-au extins rapid infrastructura portuară şi au construit instalaţii pentru importurile pe termen lung din SUA. Companiile au semnat, de asemenea, o mulţime de contracte de GNL pe termen scurt cu firme americane.

"Nu suntem optimişti, dar aş spune că, în comparaţie cu situaţia de acum doi ani, ne aflăm cel puţin într-o stare neutră", a declarat Torben Brabo, preşedintele Gas Infrastructure Europe, care reprezintă operatorii şi industria de pe întregul continent. "Dacă vrem să avem livrări fiabile din SUA, trebuie să acceptăm unele contracte pe termen mediu".

La o conferinţă majoră privind petrolul şi gazele din Houston luna trecută, şefii companiilor energetice, inclusiv vicepreşedintele ExxonMobil, John Ardill, a cărui firmă vrea să înceapă să foreze pentru gaze în estul Mediteranei, au avertizat Europa că trebuie să devină mai autosuficientă.

"Redirecţionarea gazului natural lichefiat şi construirea de terminale nu sunt soluţii pe termen lung", a spus John Ardil.

Industria gazului susţine că investiţiile suplimentare în GNL nu limitează Europa la aprovizionarea din SUA. De asemenea, ar putea obţine GNL de la producători precum Norvegia şi Qatar, a declarat Brabo, şeful Gas Infrastructure Europe. Mai târziu, porturile ar putea fi reutilizate pentru combustibili cu emisii mai reduse de carbon, a adăugat el.

Mai este şi factorul Donald Trump

Dacă Trump se întoarce la Casa Albă, este aproape sigur că va face presiuni pentru o expansiune masivă a combustibililor fosili, călcând în picioare politicile climatice ale administraţiei Biden.

În timp ce un boom al producţiei americane de GNL ar duce probabil la scăderea preţurilor, în special pentru contractele pe termen scurt pe care UE le favorizează, ar ridica întrebări incomode cu privire la faptul că naţiunile europene permit o cruciadă anti-ecologistă.

De asemenea, ar apărea problema că Europa a luat controlul pieţelor sale energetice de la preşedintele Vladimir Putin şi i-l dă preşedintelui Trump.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici