Nuclearelectrica a obţinut finanţare de 145 de milioane de euro

Nuclearelectrica şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă).

231 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica a obţinut finanţare de 145 de milioane de euro

Nuclearelectrica a obţinut finanţare de 145 de milioane de euro

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului si a sănătăţii şi securitatii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei.

Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient.

Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: „Acest proiect face parte din strategia noastra de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”

„BEI finanţează proiecte de energie durabilă în întreaga lume şi suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranţă şi economie circulară întreprinse de un operator cu experienţă.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nuclearelectrica,
bei,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici