Nuclearelectrica a repornit şi reconectat Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă

Nuclearelectrica SA anunţă, într-un comunicat transmis vineri, că Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional SEN.

747 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica a repornit şi reconectat Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă

Nuclearelectrica a repornit şi reconectat Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă

„Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 29 martie, ca urmare a declanşării sistemului de protecţie al întrerupătorului generatorului turbinei (aşadar aferent sistemului electric de proces), din partea clasică, nu cea nucleară a centralei”, precizează Nuclearelectrica.

„Reamintim că nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie şi deconectarea automată a reactorului din data de 29 martie. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, se arată în comunicat.

„Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile”, menţionează producătorul de energie.

Joi dimineaţa, Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 s-a deconectat automat de la SEN „ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”.

„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, a comunicat producătorul de energie.

Ulterior, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare - CNCAN - a comunicat că oprirea neplanificată a Unităţii 2 a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă din data de 29 martie a avut loc „în condiţii depline de securitate radiologică şi nucleară”.

Oprirea neplanificată a avut loc „conform procedurilor de sistem ale CNE Cernavodă şi specificaţiilor tehnice ale echipamentelor energeticede bază, turbină şi generator, transmise de furnizori, cu respectarea procedurilor de trecere a reactorului nuclear în funcţionare la putere redusă pe perioada desfăşurării activităţilor de depistare a defectului şi de remediere a acestuia până la repunerea în funcţiune, recuplarea la sistem şi încărcarea la putere maximă”, a precizat CNCAN, într-un comunicat oficial.

Compartimentul de specialişi CNCAN cu sediul permanent în incinta CNE Cernavodă a participat la supravegherea opririi neplanificate a Unităţii 2 conform procedurilor CNCAN, asigurând monitorizarea parametrilor funcţionali şi verificarea lipsei complete a influenţelor radiologice asupra personalului de exploatare, mediului şi populaţiei din zonă, precum şi lipsei oricărui eveniment de natură radiologică sau nucleară.

„Confirmăm faptul că pe teritoriul României radioactivitatea mediului este de 10 ori mai mică decât limita de alarmare (200 Bq/m3), precum şi că debitul de doză gamma externă este, ca medie, de 10 ori mai mic decât limita de alarmare (10 µSV/h). Aceste date sunt confirmate în baza rapoartelor Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, care conţin informaţii referitoare la radioactivitatea probelor de aerosoli”, a menţionat CNCAN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici