Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4

Nuclearelectrica estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câştigător al licitaţiei organizată de statul român.

943 afişări
Imaginea articolului Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4

Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Compania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit.

În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului.

"Acest memorandum reprezintă baza de dezvoltare ulterioară a proiectului, iar negocierile în acest sens sunt absolut esenţiale pentru o dezvoltare avantajoasă şi realizarea unui proiect robust, capabil să răspundă integral necesităţilor complexe. Negocierile decurg normal şi reflectă importanţa acestei faze a procedurii de selecţie. Ambele părţi înţeleg şi acţionează pentru obţinerea unui proiect solid, avantajos pentru necesităţile pe termen-lung ale statului român, de la cele de sistem energetic până la consumatorul final. Ne dorim un proiect care să răspundă schimbărilor de politică energetică ale Comisiei Europene, dar care să ţină cont de nevoile consumatorului şi chiar să corecteze anumite disfuncţionalităţi de piaţă, contraproductive atât pentru companii, cât şi pentru consumator. Estimăm că vom atinge un acord până la sfârşitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN şi stabilirea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deţine deja şi care trebuie valorificate", a comunicat Nuclearelectrica, pentru MEDIAFAX.

După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecţie, singura companie ofertantă a fost, iniţial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român şi SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.

Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Statul a ales în anul 2007 şase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Toţi aceştia s-au retras însă rând pe rând din proiect.

În ceea ce priveşte cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producţia totolă de energie a României, acestea au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani şi pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viaţă cu încă 25 de ani.

"În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro", spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Referitor la deşeurile rezultate din operarea celor două reactoare aflate în funcţiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umedă în bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioadă de minim şase ani şi depozitarea uscată în depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioadă de 50 de ani.

Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) se află pe amplasamentul CNE Cernavodă, la aproximativ 700 metri distanţă de Unitatea 1. Depozitul se realizează etapizat, în conformitate cu strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Până în prezent sunt realizate şapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul.

"În 2015 se vor demara lucrările pentru construcţia modulului 8. Dată fiind valoarea mare a investiţiei, caracterul modular al obiectivului, precum şi faptul că disponibilitatea capacităţii de stocare intermediară este necesară în mod eşalonat, implementarea proiectului este etapizată, iar termenul estimat de finalizare este 2040. Investiţia este realizată cu resurse interne", potrivit Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a avut în 2014 o producţie brută de 11.675 GWh, o producţie netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri şi profitul net aferente exerciţiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

În ceea ce priveşte investiţiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre întărirea constantă a funcţiilor de securitate nucleară, continuarea lucrărilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul staţiei de detritiere şi extinderea sistemului de protecţie fizică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici