O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani

  • Nordicii au pornit Olkiluoto-3, primul reactor achiziţionat după dezastrul de la Cernobîl.
  • Scopul oficialilor de la Helsinki este să reducă dependenţa de Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
  • Centrala nucleară a fost conectată cu o întârziere de 12 ani.
3002 afișări
Imaginea articolului O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani

O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani

După 15 ani, un nou reactor nuclear este „aprins” în Europa. Finlandezul Olkiluoto-3 a fost conectat pentru prima dată la reţeaua electrică sâmbătă, 12 martie, a declarat operatorul centralei, cu o întârziere de 12 ani faţă de lansarea planificată.

Scopul guvernului de la Helsinki este acela de a putea elimina sau măcar reduce importurile de energie din ţările vecine, cu trimitere direct la Rusia, dar şi din Suedia şi din Norvegia.

Se încearcă eliminarea Moscovei din circuitul energetic

Invazia Ucrainei a forţat guvernele europene să-şi reconsidere dependenţa de energia rusă. Moscova furnizează aproximativ 40% din gazul european şi peste un sfert din ţiţei. S-a reaprins astfel dezbaterea privind energia nucleară în întreaga Europă.

Procesul este în desfăşurare în Uniunea Europeană în cee ace priveşte „etichetaree” drept energie verde şi, în timp ce Germania îşi închide treptat reactoarele, invocând probleme de siguranţă, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări de pe continent au anunţat noi proiecte nucleare.

Situată pe coasta de vest a Finlandei, Olkiluoto-3 este prima centrală nucleară nouă a ţării în peste patru decenii şi prima din Europa în aproape 15 ani. Reactorul de 1,6 gigawaţi (GW), construit de consorţiul Areva-Siemens, urma să fie inaugurat iniţial în 2009.

A fost prezentat drept simbolul know-how-ului franco-german, bazat pe Reactorul sub presiune european (EPR), conceput pentru a îmbunătăţi siguranţa şi a reduce costurile. A fost prima centrală nucleară achiziţionată în Europa după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

A costat 11 miliarde de euro

Olkiluoto-3 va lucra împreună cu două reactoare deja existente, urmărind să devină cea mai puternică centrală nucleară din Europa. Când va fi complet operaţional, începând din iulie, se estimează că va asigura aproximativ 14% din necesarul energetic al Finlandei.

„OL3 îmbunătăţeşte semnificativ situaţia electrică a Finlandei şi ne ajută să ne îndeplinim obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon”, a spus operatorul centralei TVO, care intenţionează să reducă la jumătate importurile nete de energie ale Finlandei până în 2025.

Încă de la început, însă, proiectul a avut ceva probleme, iar bugetul a crescut treptat: costul a început de la o estimare iniţială de 3 miliarde de euro la aproximativ 11 miliarde de euro, potrivit World Nuclear Industry Report 2019.

Ministerul finlandez de Economie şi autoritatea de reglementare nucleară a ţării au dat vina pe consorţiul Areva, care în martie 2018 a acceptat să plătească operatorului finlandez TVO o compensaţie de 450 de milioane de euro.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici