O nouă criză bate la uşă. Stocurile de aluminiu sunt pe terminate, iar preţul a atins maximul ultimilor 13 ani

Aluminiul a urcat la un maxim al ultimilor 13 ani la Londra, în condiţiile în care cererea este plină expansiune, dar o serie producători şi-au redus producţia din cauza crizei energetice.

7881 afișări
Imaginea articolului O nouă criză bate la uşă. Stocurile de aluminiu sunt pe terminate, iar preţul a atins maximul ultimilor 13 ani

O nouă criză bate la uşă. Stocurile de aluminiu sunt pe terminate, iar preţul a atins maximul ultimilor 13 ani

Reducerea producţiei de aluminiu a afectat companii din China până în Europa şi riscă să ducă la o penurie a metalului industrial.

Preţurile au crescut cu până cu 3,3%, până la 3.236 de dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra, depăşind un maxim înregistrat în octombrie şi ajungând la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Principalele materii prime, de la nichel la gaze naturale şi ţiţei, au crescut în ultimele luni, deoarece consumul a crescut puternic odată cu ieşirea lumii din pandemie, în timp ce oferta nu a ţinut pasul, relatează Bloomberg.

Aluminiul ar putea atinge un maxim istoric de peste 3.380 de dolari pe tonă. În condiţiile în care topitoriile din Europa se luptă cu o criză energetică, iar aprovizionarea chineză este ameninţată de o reapariţie a cazurilor de COVID.

Stocurile sunt la niveluri critic de scăzute. Goldman Sachs Group spune că industria este pe cale să epuizeze stocurile disponibile la nivel mondial până în 2023.

Şi în România criza energetică a afectat Alro Slatina. La finalul anului trecut, compania a anunţat la Bursa de la Bucureşti că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor ridicate la energie şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţi urmând ca celelalte investiţii să fie amânate.

Pentru a atenua impactul asupra cifrei de afaceri a opririi temporare a producţiei celor trei hale de electroliză, Alro cumpără în prezent metal primar rece de pe piaţă.

În acest fel, compania intenţionează să menţină sau chiar să crească producţia de produse prelucrate, în timp ce pentru produsele din aluminiu primar mai puţin profitabile, producţia va fi ajustată.

Compania are 1,4 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 54,2% de ruşii de la Vimetco.

La finalul anului 2018, în acţionariatul Alro au intrat şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, prin vehiculul de investiţii Paval Holding (23,2%). Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,2% din capitalul social.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici