O NOUĂ întâlnire între premierul Grindeanu, ministrul Finanţelor şi şeful Fiscului pe tema creşterii colectării la buget. Ce soluţii a găsit ANAF

Primul ministru, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit marţi dimineaţa cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Bogdan Nicolae Stan. Este a doua întâlnire, după cea de vineri, în care se discuta despre colectarea taxelor şi impozitelor.

1872 afișări
Imaginea articolului O NOUĂ întâlnire între premierul Grindeanu, ministrul Finanţelor şi şeful Fiscului pe tema creşterii colectării la buget. Ce soluţii a găsit ANAF

O nouă întâlnire între premier, ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF pe tema colectării la buget

Premierul Sorin Grindeanu a analizat, în cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF, propunerile acestora pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor şi pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre administraţia fiscală şi contribuabili. 

Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, dintre care:

* Consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale;

* Îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele. Această soluţie permite acordarea unor facilităţi cum ar fi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării;

* Extinderea Serviciului “Spaţiul Privat Virtual“ la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică;

* Flexibilizarea modalităţii de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, astfel încât suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF;

* Iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line;

* Intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidenţele contabile facturi false.

De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătăţirea relaţiei dintre Fisc şi contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenţiei, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial. Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de lucru de astăzi a vizat situaţia acordării sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF. Preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară.

Şeful Executivului a precizat că susţine activitatea angajaţilor ANAF şi la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plăţii acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare.

După întâlnirea de vineri, 3 martie, preşedintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează să fie adus la cunoştinţa prim-ministrului marţi. Acest plan a fost cerut de primul ministru, care a declarat, vineri, că nivelul scăzut al încasărilor de la începutul anului nu va afecta măsurile din programul de guvernare, deoarece aşteaptă de la şeful ANAF un proiect cu priorităţile care să ducă la creşterea gradului de colectare.

Reamintim că, ultimele informaţii furnizate de ANAF arată că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintă o depăşire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

Cu toate acestea, deşi primul ministru cere măsuri pentru creşterea gradului de colectare şi şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afectează în prezent activitatea instituţiei, inspectorilor anti-fraudă fiscală li s-a redus sporul de suprasolicitare psihică de la 25% la 5% din salariu începând cu data de 1 martie, pe motiv că acesta nu a fost prins în buget.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici