Obama vrea să mărească bugetul SUA din taxarea "bogaţilor"

Administraţia Obama vrea să strângă încasări suplimentare de 970 miliarde de dolari la bugetul Statelor Unite, în următorii zece ani, prin taxarea "bogaţilor" cu venituri mai mari de 200.000 de dolari pe an.

28 afișări
Imaginea articolului Obama vrea să mărească bugetul SUA din taxarea "bogaţilor"

Obama vrea să mărească bugetul SUA din taxarea "bogaţilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Bloomberg, bugetul pentru anul fiscal 2010-2011, propus la începutul acestei săptămâni de guvernul SUA, prevede o măsură care ar reintroduce o taxă de 36% pentru americanii care câştigă pe cont propriu mai mult de 200.000 de dolari pe an şi un impozit de 39,6% pentru persoanele încadrate la raportări fiscale comune care au cumulat un venit anual de cel puţin 250.000 de dolari.

Totodată, administraţia Obama propune creşterea încasărilor bugetare din taxarea mai dură a mediului de afaceri, prin eliminarea regimurilor fiscale preferenţiale care vizează companiile de petrol şi gaze, serviciile de asigurări de viaţă, conducerile executive ale parteneriatelor pentru investiţii şi companiilor înregistrate în SUA, dar care au operaţiuni internaţionale.

În total, bugetul înaintat de guvernul american prevede majorarea veniturilor bugetare, prin măsurile amintite, cu 1.900 miliarde de dolari în următorii 10 ani.

"Acest set de reforme fiscale aduce un echilibru între reduceri de taxe care au ca obiectiv concret stimularea creării de noi locuri de muncă şi investiţii în inovaţie pe plan local, reducerea presiunii exercitate asupra clasei de mijloc pentru a creşte corectitudinea sistemului, dar şi măsuri care abordează abuzurile, care descurajează mutarea locurilor de muncă din SUA în alte ţări şi care promovează disciplina fiscală pe termen lung", a declarat secretarul general al Departamentului Trezoreriei, Timothy Geithner, într-un comunicat.

Astfel, administraţia Obama vrea, în următorii zece ani, creşterea veniturilor bugetare din impozitarea "bogaţilor" cu 970 miliarde de dolari şi a încasărilor din taxarea companiilor cu 400 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, guvernul propune reduceri de taxe totalizând 143,4 miliarde de dolari pentru cetăţenii care câştigă sub 200.000 de dolari pe an.

Pentru companii sunt prevăzute reduceri brute de taxe de 93,5 miliarde de dolari, însă la valoare netă aceste măsuri reprezintă o majorare de impozit.

Bugetul pe 2010-2011, an fiscal care va începe pe 1 octombrie, cuprinde un plan de cheltuieli publice de 3.800 miliarde de dolari şi prevede un deficit bugetar de 1.560 miliarde de dolari, reprezentând 10,6% din Produsul Intern Brut proiectat, faţă de 1.400 miliarde de dolari, respectiv 9,9% din PIB, în perioada financiară anterioară.

Proiectul legislativ prevede totodată măsuri care să împiedice companiile americane să transfere profiturile în conturi offshore pentru a evita impozitarea. Mai multe companii emblematice pentru economia americană, printre care Microsoft, General Electric şi Caterpillar, susţin că schimbările le-ar afecta capacitatea de competiţie pe piaţa globală cu concurenţii din alte zone ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici