OCDE anticipează că economia globală creşte cu 3,5% în 2017, cel mai mare avans din ultimii 6 ani

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE, formată din cele mai puternic industrializate ţări) prognozează că economia globală va creşte în acest an cu 3,5%, cea mai bună performanţă din 2011, notează BBC.com.

193 afișări
Imaginea articolului OCDE anticipează că economia globală creşte cu 3,5% în 2017, cel mai mare avans din ultimii 6 ani

OCDE anticipează că economia globală creşte cu 3,5% în 2017, cel mai mare avans din ultimii 6 ani (Imagine: countdown.org)

Este o uşoară îmbunătăţire faţă de estimarea de 3,3% anunţată în martie.

Potrivit OCDE, că fluxurile comerciale şi investiţiile în creştere au compensat o perspectivă mai slabă în SUA. Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a avertizat totuşi că perspectiva îmbunătăţită „ar putea fi afectată de protecţionism şi că nu a fost suficient de puternică pentru a satisface aşteptările oamenilor pentru un nivel de trai mai bun sau o pentru mai mare egalitate”. Oficialul a mai arătat că în această perioadă creşterea este mai scăzută faţă de ratele consemnate înainte de criza financiară din 2008-2009.

Referitor la economia britanică, OCDE prognozează că avansul acesteia va încetini în următorii ani, deoarece incertitudinea Brexit împiedică creşterea economică, iar consumatorii suportă „preţuri mai mari cu salarii mai mici”.

Iar creşterea Germaniei „a contribuit la performanţele zonei euro, estimându-se la 1,8% atât în acest an, cât şi în anul următor (faţă de 1,6% pentru anul 2017 şi 2018 din prognoza anterioară)”, mai arată BBC.com.

OCDE şi-a redus perspectivele pentru SUA, în ciuda unui dolar mai slab, care stimulează exporturile, şi a reducerilor fiscale, care susţin cheltuielile gospodăriilor şi investiţiile în afaceri. OECD prognozează o creştere a SUA de 2,1% în acest an şi de 2,4% în 2018.

În România, economia a crescut cu 5,7% în primul trimestru (record al UE), iar Guvernul de la Bucureşti anticipează un plus de 5,2% pentru întregul an 2017, în condiţiile în care instituţiile financiare internaţionale prognozează plusuri de 4-4%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici