Oficial BCE: Riscul răspândirii crizei datoriilor în UE nu este "nesemnificativ"

Pericolul răspândirii crizei datoriilor în Uniunea Europeană (UE), în special în zona euro, nu este "nesemnificativ", apreciază unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), Lorenzo Bini Smaghi.

35 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Riscul răspândirii crizei datoriilor în UE nu este "nesemnificativ"

Oficial BCE: Riscul răspândirii crizei datoriilor în UE nu este "nesemnificativ" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sistemul financiar al UE şi al zonei euro continuă să se confrunte cu riscuri importante, a afirmat Smaghi.

"Principala sursă de îngrijorare este reprezentată de interacţiunea dintre dezechilibrele bugetare, riscurile unei scăderi economice şi dificultăţile pe care le au băncile în a avea acces la piaţa de finanţare. Această interacţiune se limitează la un număr mic de state, care au o pondere redusă în Produsul Intern Brut total al UE, însă pericolul ca alte ţări să fie contaminate nu este nesemnificativ", menţionează oficialul BCE.

El apreciază, de asemenea, că băncile centrale vor trebui să joace rolul de pilon al stabilităţii financiare şi monetare, în condiţiile în care anii care vor veni vor fi la fel de dificili ca şi cei precedenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici