Oficial Roche: Activitatea pe piaţa medicamentelor din România este dificil de planificat

Planificarea pe termen lung a activităţii în zona farmaceutică din mediul de afaceri local este dificilă din cauza modalităţii de taxare a medicamentelor, a declarat Martine Draulette, directoarea diviziei de farmaceutice a grupului Roche, pentru Business Magazin.

644 afișări
Imaginea articolului Oficial Roche: Activitatea pe piaţa medicamentelor din România este dificil de planificat

Oficial Roche: Activitatea pe piaţa medicamentelor din România este dificil de planificat (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

„Nu avem predictibilitate, în special în domeniul sănătăţii, unde nu văd o strategie pe termen lung, cu un plan de investiţii coerent, aşa că este foarte complicat pentru o companie să opereze în aceste condiţii: am avut câţiva miniştri ai Sănătăţii doar în ultimele luni. Este foarte dificil să iei decizii bune, inteligente, dacă nu îţi planifici activităţile pe termen lung. Prin urmare, pot afirma că pe piaţa locală nu este posibil să avem un business sustenabil din cauza modalităţii de taxare a medicamentelor“, a declarat Martine Draulette, citat de Business Magazin.

Modalitatea de taxare care îngreunează sustenabilitatea unei afaceri în domeniul farmaceutic implică reducerea anuală a preţurilor medicamentelor şi aplicarea taxei clawback. Această taxă presupune ca producătorii de medicamente să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu un procent din vânzări şi reprezintă între 5% şi 11% din veniturile realizate de companiile farmaceutice prin vânzarea produselor. Taxa poate ajunge, până la finalul lui 2017, la peste 20%, consideră Draulette.

Problema industriei nu este legată de preţurile scăzute, ci de taxa clawback, adăugată celor mai scăzute preţuri din Europa, consideră directoarea diviziei de farmaceutice Roche. „Când vine vorba despre medicamente cu tradiţie pe piaţă, preţurile sunt deja scăzute, iar în România sunt cele mai scăzute, aşa că dacă aplici şi taxa de clawback acestor preţuri extrem de scăzute, pentru câteva dintre aceste medicamente se va ajunge la un preţ mai mic decât costul de producţie, iar acest lucru nu este sustenabil“, a explicat Martine Draulette.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici