Oficiali UE: Grecia trebuie să decidă rapid dacă va continua reformele, pentru a primi fonduri

Grecia trebuie să decidă în doar câteva zile ce reforme va aplica pentru a ajunge la un nou acord cu creditorii internaţionali, avertizează oficiali din zona euro, în contextul în care Guvernul de la Atena are nevoie de un al treilea împrumut pentru a evita intrarea în faliment.

118 afișări
Imaginea articolului Oficiali UE: Grecia trebuie să decidă rapid dacă va continua reformele, pentru a primi fonduri

Oficiali UE: Grecia trebuie să decidă rapid dacă va continua reformele, pentru a primi fonduri (Imagine: Shutterstock)

Izolată pe pieţele financiare, Grecia riscă să rămână fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, existând riscul de a intra în faliment şi de a fi nevoită să părăsească zona euro. În contextul promisiunilor privind depăşirea austerităţii, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internaţionali pentru primirea unor fonduri de urgenţă suplimentare. Actualul program de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro oferit de BCE/CE/FMI expiră la sfârşitul lunii iunie.

"Finanţarea Guvernului Greciei nu este sustenabilă în lipsa unui al treilea program de împrumut, în lipsa unor noi finanţări", a declarat un oficial de rang înalt din zona euro, citat de Reuters. Noua etapă de asistenţă financiară ar trebui să fie acceptată cel târziu în mai, pentru a exista timpul necesar aprobărilor parlamentare.

"Deja nu mai vorbim de săptămâni, ci de zile", a adăugat oficialul UE, subliniind că nici Guvernul Greciei, nici miniştrii Finanţelor din zona euro nu sunt pregătiţi pentru discutarea unui asemenea plan de împrumut.

Potrivit unor surse, Banca Centrală Europeană a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor din Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro, chiar dacă instituţia financiară semnalase anterior că accesul la finanţare ar putea deveni mai dificil din cauza blocajului negocierilor ţării cu creditorii.

Guvernul Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor şi pentru plata unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, scadentă în prima jumătate a lunii mai.

În cursul reuniunii de săptămâna trecută desfăşurată la Riga, miniştrii de Finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităţilor de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, privind aprobarea unui acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici