Oficialii occidentali finalizează planurile pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Oficialii americani şi occidentali finalizează planurile de impunere a unui plafon pentru preţurile petrolului rusesc, în contextul în care Banca Mondială a avertizat că orice plan va avea nevoie de participarea activă a economiilor de piaţă emergente pentru a fi eficient, scrie Reuters.

330 afișări
Imaginea articolului Oficialii occidentali finalizează planurile pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Oficialii occidentali finalizează planurile pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Oficialii au declarat că nu s-a decis încă un interval de preţ, însă o persoană familiarizată cu procesul a declarat că plafonul va fi stabilit în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril - un nivel care ar putea forma o limită superioară.

Un astfel de nivel este în concordanţă cu comentariile recente ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora un plafon de preţ în intervalul de 60 de dolari ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să producă petrol.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a văzut în plafonarea preţului o modalitate de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei, o sursă majoră de finanţare a războiului său împotriva Ucrainei, menţinând în acelaşi timp fluxul de petrol rusesc şi evitând vârfurile de preţ.

Preţul real va fi stabilit în săptămânile următoare, înainte de lansarea planificată pentru 5 decembrie a unui embargo european asupra petrolului rusesc şi a restricţiilor asociate privind transportul şi asigurarea petrolului pe mare.

Un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a declarat că rapoartele privind orice interval de preţ sunt greşite, dar a refuzat să ofere detalii. Oficialii americani au ripostat la un raport al Bloomberg News care citează surse anonime, potrivit căruia ar fi fost forţaţi să reducă planurile de plafonare a preţurilor, cu un număr mai mic de ţări participante şi un nivel de preţ mai ridicat.

Administraţia a declarat reporterilor timp de săptămâni întregi că plafonarea preţurilor a dat deja roade, permiţând ţărilor să ceară reduceri mai mari de la Moscova.

De asemenea, Bloomberg a relatat că Coreea de Sud le-a spus în privat naţiunilor G7 că intenţionează să se conformeze, iar oficialii G7 încercau, de asemenea, să atragă Noua Zeelandă şi Norvegia.

"Casa Albă şi administraţia păstrează cursul în ceea ce priveşte implementarea unui plafon de preţ eficient şi puternic pentru petrolul rusesc, în coordonare cu G7 şi alţi parteneri", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Yellen a declarat reporterilor la începutul acestei luni că plafonarea preţului este susţinută de Grupul celor şapte, Uniunea Europeană şi Australia şi că "nu încearcă să înscrie alte ţări". "Pentru noi, succesul nu va fi numărul de ţări care vor ridica mâna pentru a spune "Susţinem ceea ce faceţi, facem parte din coaliţie". Nu căutăm asta. Ceea ce vrem să vedem este că petrolul rusesc continuă să curgă pe piaţă şi că ţările se folosesc de pârghiile oferite de existenţa acestui plafon pentru a negocia preţuri mai mici."

Banca Mondială a declarat miercuri că plafonarea preţului petrolului de către G7 ar putea afecta fluxul de petrol din Rusia, dar că este un "mecanism netestat" şi că are nevoie de participarea marilor pieţe emergente şi a ţărilor în curs de dezvoltare pentru a fi eficient.

Instituţia a precizat că Rusia a declarat că nu va face comerţ cu ţările care participă la plafonarea preţurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici