Oltchim a avut pierderi de 9 milioane de lei în activitatea curentă şi profit de 2,3 mld.lei după anularea datoriilor

Oltchim a raportat la jumătatea anului un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.

381 afișări
Imaginea articolului Oltchim a avut pierderi de 9 milioane de lei în activitatea curentă şi profit de 2,3 mld.lei după anularea datoriilor

Oltchim (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Anularea datoriilor, în special a celor chirografari, a dus la un rezultat brut de 2,35 miliarde lei, arată Oltchim în raportul semestrial transmis Bursei. Compania notează de asemenea un impozit pe profit de 32,3 milioane lei ca rmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii şi o pierdere de 9,12 milioane lei din activitatea curentă, rezultând un profit net de 2,31 miliarde lei.

"Pierderea totală din activitatea curentă s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei în prima jumătate a acestui an. EBITDA s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane lei, de la -65,7 milioane lei în primul semestru din 2013 la plus 24,4 milioane lei în semestrul I 2015", arată compania.

Cifra de afaceri a crescut cu 35% faţă de jumătatea anului trecut, la 364 milioane lei.

"Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curentă înregistrate de Oltchim în ultimii patru ani (...) Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarrea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie", se arată în comunicatul transmis de Oltchim joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Planul de reorganizare, aprobat în aprilie, a prevăzut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorată de Oltchim.

Creditorii garantaţi, printre care BCR, grupul Electrica şi Banca Transilvania, au rămas prin reorganizare cu trei sferturi din creanţe. În plus, creditorii garantaţi şi bugetari au primit şi opţiunea de a converti creanţele în acţiuni la companie.

Totodată, planul a inclus ştergerea aproape integrală a datoriilor către creditorii chirografari, în rândul cărora se află şi furnizorii Oltchim de materii prime.

Potrivit comunicatului, în ultimele 18 luni Oltchim a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru toţi salariaţii. "În acelaşi timp, personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie şi mai suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar", potrivit sursei citate.

Oltchim are circa 2.200 salariaţi.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici