Olteanu, BNR: Pe măsură ce economia îşi revine, banca centrală devine nepopulară

Băncile centrale sunt anticiclice şi devin nepopulare pe măsură ce economiile îşi revin, iar Banca Naţională a României îşi va relua funcţia de "frână" şi îşi va adapta mesajul când economia românească îşi va schimba trendul, consideră viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu.

28 afișări
Imaginea articolului Olteanu, BNR: Pe măsură ce economia îşi revine, banca centrală devine nepopulară

Olteanu, BNR: Pe măsură ce economia îşi revine, banca centrală devine nepopulară (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Este vremea la care băncile centrale devin nepopulare. Suntem prin esenţă, prin lege, contraciclici şi ca atare, odată ce economia tinde către relansare, noi ne reluăm funcţia de frână. Mesajul băncii naţionale se va adapta când economia îşi va schimba trendul. Mesaje optimiste are cine să dea, economia, poate şi alţii", a declarat miercuri Olteanu, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a reiterat că există discuţii şi preocupări la nivelul BNR privind reglementarea creditării în valută.

"Există şi acum o serie de restricţionări, constrângeri, un tratament diferit al creditelor în valută faţă de cele în monedă naţională şi există o discuţie la nivelul UE care este posibil să se concretizeze într-o reglementare, ceea ce înseamnă că la nivelul BNR va fi ridicată o chestiune de reglementare, nu de opţiune. Mai mult, facem parte din dezbaterea la nivel european privind reglementarea creditelor ipotecare, dar majoritatea elementelor discutate acolo au fost deja implementate", a arătat Olteanu.

Viceguvernatorul a precizat că au existat în trecut măsuri preventive adoptate de BNR care au avut efecte pozitve, iar una dintre consecinţele acestora este că sistemul financiar a rămas stabil, iar băncile nu au cerut şi nu au primit ajutor financiar din partea statului.

Olteanu a explicat că reglementările privind condiţiile de creditare stabilite de BNR a condus la existenţa unui număr redus de persoane fizice care au probleme ca urmare a supraîndatorării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici