OMV Petrom a achiziţionat un nou zăcământ în Kazahstan

OMV Petrom (SNP) a achiziţionat, la finele anului trecut, compania Korned LLP din Kazahstan, care deţine licenţa de exploatare a unui zăcământ nedezvoltat din Kazahstan, Kultuk.

85 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom a achiziţionat un nou zăcământ în Kazahstan

OMV Petrom a achiziţionat un nou zăcământ în Kazahstan (Imagine din arhivă; Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Vânzătorul şi cumpărătorul au fost de acord ca preţul tranzacţiei să rămână confidenţial, însă au menţionat că această achiziţie nu este substanţială, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, se arată într-un comunicat al Petrom transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit situaţiei financiare a companiei de la finele lunii septembrie 2009, activele totale însumau 26 miliarde lei.

Acordul de vânzare - cumpărare a fost semnat pe 29 octombrie, iar finalizarea tranzacţiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, după obţinerea unor diverse aprobări din partea autorităţilor din domeniu din Kazahstan.

"Mă bucur să pot anunţa extinderea operaţiunilor noastre de explorare şi producţie în Kazahstan, într-o perioadă plină de provocări, ceea ce dovedeşte poziţia solidă de care beneficiază compania noastră. Mai mult, este important pentru noi să atingem o anumită cotă de producţie pe această piaţă confirmând astfel angajamentul nostru faţă de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de creştere a securităţii energetice a României", a declarat în sursa citată Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Zăcământul, denumit Kultuk, este cel de-al şaselea din Kazahstan pentru care Petrom deţine licenţa de explotare şi producţie, fiind localizat onshore în Bazinul Pre-Caspic, la 34 km Nord-Vest faţă de zăcământul de la Komsomolskoe, la care Petrom a început producţia în luna iunie 2009.

"Această achiziţie este foarte importantă pentru noi şi în linie cu obiectivul nostru strategic de a adăuga proiecte de explorare şi producţie in trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor noastre de producţie deja stabilite", Johann Pleininger, Membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activităţile de Explorare şi Producţie.

Petrom a investit aproximativ 180 milioane euro pentru zăcământul Komsomolskoe, pe care îl operează prin intermediul firmei TOO Kom - Munai.

Zăcământul Kultuk a fost descoperit în anii 80 şi nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zăcământul Komsomolskoe, acesta este localizat în zona de tranziţie onshore-offshore, dificilă din punct de vedere tehnic şi de mediu, care este inundată sezonier de Marea Caspică. Studiile tehnice indică faptul că zăcământul Kultuk poate fi conectat la zăcământul Komsomolskoe şi poate astfel beneficia de instalaţiile şi infrastructura existentă, se mai arată în comunicat.

Petrom plănuieşte investiţii în zăcământul Kultuk, incluzând o nouă achiziţie seismică 3D, sonde adiţionale şi teste de producţie în următorii 2-3 ani pentru a confirma mărimea şi fezabilitatea dezvoltării zăcământului.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51% din acţiunile companiei. Statul controlează, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul acţiunilor, reprezentând un pachet de 8,24%, sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici