OPEC: Producţia de petrol din SUA a putea scădea până la finele anului

Producţia de petrol din SUA ar putea scădea în a doua jumătate a acestui an, potrivit estimărilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care contrastează cu prognozele avansate săptămâna trecută de Agenţia Internaţională pentru Energie, transmite Wall Street Journal.

134 afișări
Imaginea articolului OPEC: Producţia de petrol din SUA a putea scădea până la finele anului

OPEC: Producţia de petrol din SUA a putea scădea până la finele anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport publicat luni, OPEC a estimat că avansul producţiei de petrol din Statele Unite va încetini anul acesta la jumătate, iar "o scădere a producţiei este aşteptată, poate chiar până la finele lui 2015", pe fondul reducerii numărului de instalaţii de forare.

Anterior, OPEC prognoza o scădere a producţiei de petrol din SUA începând cu anul 2018.

OPEC a revizuit luni în urcare cu 50.000 de barili/zi prognoza pentru cererea globală de petrol în acest an, la 92,33 milioane de barili/zi.

Dacă estimările OPEC se dovedesc corecte, declinul producţiei de petrol din SUA ar veni în sprijinul deciziei organizaţiei din noiembrie anul trecut de a nu reduce nivelul plafonului pentru producţia proprie, în ciuda scăderii accentuate a cotaţiilor şi a cererii globale.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a remarcat, într-un raport publicat vineri, că nivelul producţiei de petrol din SUA s-a menţinut ridicat în februarie, depăşind aşteptările analiştilor. AIE estimează că avansul producţiei de petrol va încetini în a doua jumătate a anului, dar exclude intrarea acesteia în teritoriu negativ.

Preţul petrolului a coborât în urma raportului AIE. Luni, cotaţiile aurului negru au continuat să scadă, iar preţul pentru petrolul WTI, de referinţă pentru bursa de pe Wall Street, a atins cel mai redus nivel din martie 2009.

Pe piaţa londoneză, petrolul Brent se tranzacţiona la 54,5 dolari/baril, în scădere cu 1,1% raportat la închiderea de vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici