Orban: CE verifică dacă la Nokia s-a acordat ajutor de stat

Comisia Europeană (CE) face verificări dacă la proiectul Nokia de la Cluj au fost acordate ajutoare de stat şi ar putea începe o investigaţie oficială, a declarat joi comisarul european pentru Multilingvism Leonard Orban.

26 afișări
Imaginea articolului Orban: CE verifică dacă la Nokia s-a acordat ajutor de stat

Orban: CE verifică dacă la Nokia s-a acordat ajutor de stat (Imagine: Mediafax Foto)

"La Nokia se verifică dacă s-a dat ajutor de stat sau nu. De exemplu, dacă dai terenul gratis se consideră că e ajutor de stat, iar ca să dai aşa ceva în primul rând trebuie să notifici", a explicat Orban.

În luna februarie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Marius Nicoară, a declarat că autorităţile europene au cerut CJ şi Consiliului Concurenţei informaţii privind facilităţile de care beneficiază fabrica de telefoane Nokia de la Jucu.

El a adăugat că facilităţile de care va beneficia Nokia vor fi scutirea de taxe şi impozite pe perioada cât va funcţiona în parcul industrial.

CE a făcut un schimb de informaţii cu România pe tema Nokia, demers realizat în urma nemulţumirilor şi presiunilor Germaniei asupra experţilor comunitari, au declarat, în februarie, pentru MEDIAFAX, surse comunitare, precizând că este vorba despre o procedură normală de informare. Potrivit surselor citate, a existat un schimb de informaţii între România şi Comisia Europeană pe tema companiei Nokia, în urma nemulţumirilor şi presiunilor exercitate de partea germană după decizia de mutare a fabricii Nokia în România.

Compania Nokia a început, luni, producţia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, urmând să fie ansamblat aici modelul 1200 pentru pieţele din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Până la sfârşitul anului 2008, Nokia România va avea 1.200 de angajaţi pe linia de producţie şi 100 de funcţii manageriale.

Compania Nokia va produce la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, telefoane mobile personalizate pentru locuitorii zonei EMEA - Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici