Ordonanţa privind scrisoarea suplimentară de intenţie cu FMI, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a aprobat scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, procedură care permite instituţiei financiare să acorde României a doua tranşă din împrumut.

54 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind scrisoarea suplimentară de intenţie cu FMI, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa privind scrisoarea suplimentară de intenţie cu FMI, publicată în Monitorul Oficial (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Conţinutul înţelegerii cu FMI confirmă informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind prevederile scrisorii suplimentare de intenţie.

Boardul FMI a aprobat, marţi, scrisoarea suplimentară la acord şi cea de-a doua tranşă a împrumutului, jumătate din sumă urmând să fie folosită pentru acoperirea deficitului bugetar.

A doua tranşă, în valoare de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI, este imediat la dispoziţia României.

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, a treia tranşă, de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordată în luna decembrie.

România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.

A doua misiune a Fondului Monetar Internaţional va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

După prima evaluare, autorităţile române şi experţii FMI au convenit modificarea unor ţinte din acord, pe baza înrăutăţirii prognozelor privind evoluţia economiei, cea mai importantă fiind majorarea deficitului bugetar programat pentru acest an, de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB. În cadrul înţelegerii s-a impus, însă, o reducere cu 0,8% din PIB a cheltuielilor bugetare programate pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici