Organizaţiile se pregătesc pentru noi riscuri fiscale şi o intensificare a controalelor

Mai mult de jumătate (51%) dintre liderii departamentelor fiscale din companii se aşteaptă la mai multe litigii fiscale în următorii doi ani. Reformele fiscale transfrontaliere se clasează pe prima poziţie în topul riscurilor.

328 afișări
Imaginea articolului Organizaţiile se pregătesc pentru noi riscuri fiscale şi o intensificare a controalelor

Organizaţiile se pregătesc pentru noi riscuri fiscale şi o intensificare a controalelor

Numărul de audituri fiscale la care sunt expuse companiile va creşte cu mai mult de o treime în următorii doi ani, potrivit studiului EY Tax Risk and Controversy Survey 2023.

Mai mult de jumătate (51%) dintre liderii din domeniul fiscal şi financiar se pregătesc pentru o intensificare a controalelor fiscale, după perioada de pauză a disputelor pe durata pandemiei COVID-19. Studiul EY a sondat opiniile a peste 2.100 de lideri din domeniul fiscal şi financiar din 47 de jurisdicţii şi 20 de sectoare industriale.

Sondajul relevă că aplicarea legislaţiei fiscale este principala preocupare a liderilor fiscali şi financiari, majoritatea (35%) menţionând-o ca cel mai mare risc, peste riscul de afaceri (26%) şi chestiunile legislative şi de reglementare (30%). La baza acestor preocupări se află preconizarea unor riscuri sporite asociate impozitării transfrontaliere, incertitudinea în privinţa legislaţiei fiscale şi o creştere semnificativă a numărului de informaţii detaliate solicitate de autorităţile fiscale în următorii doi ani.

La nivel mondial, liderii se confruntă deja cu o lungă listă de probleme fiscale. 95% dintre cei intervievaţi au dezvăluit că organizaţia lor gestionează în prezent cel puţin un litigiu fiscal, iar mai mult de jumătate (52%) spun că au în curs de derulare litigii cu o valoare totală mai mare de 1 milion de USD.

„Şi România se încadrează în trendul global privind controalele fiscale. Începând cu toamna anului 2022, se constată o intensificarea a controalelor fiscale. Astfel, mai mult ca oricând, companiile trebuie să se pregătească în avans pentru a face faţă unor controale mult mai agresive, bazate pe intenţia tot mai accentuată de recalificare a tranzacţiilor în contextul în care autorităţile blochează în mod constant mijloacele alternative internaţionale de soluţionare a disputelor fiscale”, spune Emanuel Băncilă, Partener, Coordonatorul Practicii de Inspecţii şi controverse fiscale, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.

Impozitarea transfrontalieră va genera probabil cele mai multe dispute, 53% dintre liderii departamentelor fiscale aşteptându-se la o mai mare concentrare a autorităţilor fiscale asupra problemelor legate de impozitarea internaţională şi de preţurile de transfer. Preţurile de transfer s-au clasat din nou pe primul loc în topul riscurilor fiscale, cu 63% din răspunsuri, aproape dublu comparativ cu riscurile clasate pe următoarele poziţii - stimulentele fiscale (35%) şi deductibilitatea costurilor (31%).

Punerea în aplicare a cotei minime globale de impozitare de 15%, elaborată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi de proiectul BEPS 2.0 condus de G20, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru companii. Un procent de 55% dintre respondenţi sunt de părere că aceasta va creşte costurile fiscale şi aproape jumătate (45%) spun că va creşte probabilitatea unor noi audituri şi litigii.

Prin urmare, nevoia de aliniere globală în gestionarea riscurilor fiscale a devenit o prioritate pentru liderii departamentelor fiscale. 84% dintre respondenţi spun că fie implementarea, fie îmbunătăţirea abordării existente a cadrului de guvernanţă globală pentru gestionarea riscurilor şi controverselor fiscale ar aduce un plus de valoare afacerii lor în următorii doi ani. Multe dintre companiile intervievate (44%) spun că centralizează gestionarea litigiilor fiscale, doar 3% dintre respondenţi lăsând gestionarea celor mai multe litigii fiscale în seama echipelor locale. Cu toate acestea, trei din patru (75%) companii spun că nu au o vizibilitate completă a litigiilor lor fiscale la nivel global.

Organizaţiile fac deja schimbări pentru a se adapta la mediul de risc şi la controversele fiscale post-COVID-19, 69% dintre respondenţi aşteptându-se ca atenţia acordată guvernanţei fiscale să crească în anii următori. Acest lucru se reflectă în atenţia tot mai mare acordată de autorităţile fiscale testării eficacităţii guvernanţei fiscale ca modalitate de evaluare a riscurilor companiilor.

În condiţiile în care respondenţii au remarcat numărul tot mai mare de solicitări de informaţii, atât formale, cât şi informale, 86% dintre ei caută să fie mai proactivi în identificarea şi gestionarea riscurilor, înainte ca acestea să devină un litigiu.

Pentru a face faţă multitudinii de riscuri fiscale, liderii investesc în resurse, creând noi roluri şi funcţii de muncă. Mulţi respondenţi (38%) au dezvăluit că organizaţia lor a numit un lider dedicat riscului fiscal sau controverselor fiscale în ultimii doi ani, iar un procent de 80% dintre respondenţi consideră că un astfel de rol ar aduce valoare adăugată afacerii lor. Acelaşi procent declară că a creat un „comitet" sau un „centru de excelenţă" pentru riscuri şi controverse fiscale sau a îmbunătăţit un grup de lucru similar existent în ultimii doi ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici