Organizatorii de pariuri acuză ANAF că aplică greşit impozitarea veniturilor

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi ROMSLOT susţine că ANAF interpretează eronat legislaţia, aplicând impozitul minim pe profit, de 5%, la veniturile totale, nu la cele rezultate după scăderea sumelor date ca premii, şi cere sprijinul asociaţiei europene EUROMAT pentru clarificarea situaţiei.

701 afișări
Imaginea articolului Organizatorii de pariuri acuză ANAF că aplică greşit impozitarea veniturilor

Organizatorii de pariuri acuză ANAF că aplică greşit impozitarea veniturilor (AFP/Mediafax Foto)

"ROMSLOT susţine în totalitate acţiunea iniţiată de Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România, ce vizează clarificarea abordării eronate a funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la interpretarea venitului obţinut de către operatorii de pariuri sportive. Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc, care stipulează definiţia veniturilor operatorilor", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România consideră că, prin această greşeală de interpretare şi având în vedere controalele începute sau anunţate la nivelul operatorilor de pariuri tradiţionale din România, ANAF "este pe cale să cauzeze falimentarea unei întregi ramuri economice", care în prezent asigură o colectare bugetară de aproximativ 120 de milioane euro anual.

Reacţia Romanian Bookmakers vine ca urmare a unei ample acţiuni de control, lansată de ANAF, care vizează operatorii de pariuri tradiţionale. Astfel, inspectorii ANAF aplică procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin articolul 18 din Codul Fiscal aflat încă în vigoare, la venitul organizatorului, considerat de ANAF ca total al încasărilor.

"Reprezentanţii ANAF omit absolut eronat că operatorul de pariuri plăteşte şi premii, astfel că venitul total este, de fapt diferenţa reprezentată de «încasări minus premii», realitate transpusă în legislaţie la nivelul legii speciale privind organizarea şi exploatarea de jocuri de noroc, OG 77 /2009", se spune în comunicat.

Orgnaizatorii de pariuri apreciază că impactul negativ se va resimţi şi asupra industriei de sloturi din România, întrucât agenţiile de pariuri generează 16% din venitul brut al pieţei jocurilor de tip slot - machines. Sectorul jocurilor de sloturi a generat în 2012 în mod direct şi indirect 569 milioane euro la PIB-ul României, creând direct şi indirect 27.066 locuri de muncă şi generând 255 milioane euro în taxe şi impozite.

ROMSLOT a solicitat un punct de vedere celei mai importante asociaţii europene din domeniul jocurilor de noroc, EUROMAT, iar răspunsul, formulat în urma unei analize la nivelul ţărilor membre, a confirmat că principiul din spatele interpretării veniturilor operatorilor de jocuri de noroc este acelaşi în majoritatea jurisdicţiilor, fiind definite ca Gross Gaming Revenue. Acestea reprezintă diferenţa dintre total încasări (in) şi total plăţi ca premii câştigate (total out), incluzând jackpot-urile.

"Totodată, ca urmare a iniţiativei ROMSLOT de informare, EUROMAT a adresat autorităţilor din România, Ministerului Finantelor şi Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de interpretarea eronată a veniturilor operatorilor de către organele fiscale, oferă o analiză la nivel european şi solicită soluţionarea problemei. EUROMAT a transmis autorităţilor române că acest caz poate crea un precedent periculos pentru industria jocurilor de noroc şi este nevoie ca toate guvernele europene să încurajeze dezvoltarea unei industrii sănătoase şi bine reglementate, cu o aplicare consecventă şi corectă a legislaţiei fiscale", se precizează în comunicat.

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi reuneşte 15 operatori şi producători de sloturi şi le reprezintă interesele în faţa instituţiilor statului, iar Romanian Bookmakers este asociaţia patronală a celor mai importanţi operatori de pariuri sportive de pe piaţa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici