Oxford Economics: Economia României va scădea cu 0,6% în acest an

Oxford Economics a revizuit estimarea privind evoluţia economiei României în acest an, de la un avans de 0,9% la o contracţie de 0,6%, din cauza evoluţiei sub aşteptări din primul trimestru, şi anticipează pentru 2011 o creştere de 5%, în condiţiile revenirii consumului şi investiţiilor.

42 afișări
Imaginea articolului Oxford Economics: Economia României va scădea cu 0,6% în acest an

Oxford Economics: Economia României va scădea cu 0,6% în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Totuşi, există în continuare riscuri. Încrederea consumatorilor şi mediului de afaceri este în continuare redusă, iar producţia industrială recuperează doar gradual scăderile înregistrate în perioada decembrie - februarie. Exporturile şi-au revenit în martie, dar ritmul mai redus de creştere a economiei din Uniunea Europeană, cauzat de înăsprirea condiţiilor fiscale, reprezintă o ameninţare pentru acest progres", se arată într-un raport Oxford Economics.

Analiştii notează că încrederea consumatorilor este încă redusă şi anticipează că gospodăriile vor fi precaute în privinţa cheltuielilor în acest an având în vedere ameninţarea privind reduceri semnificative a locurilor de muncă din sectorul public.

Deficitul de cont curent al României a scăzut la 4,5% din PIB anul trecut, dar va avansa uşor în 2010, la 6,7% din PIB, şi în 2011, la 9,5% din PIB, potrivit Oxford Economics.

Analiştii şi-au menţinut estimarea privind diminuarea dobânzii de politică monetară până la 5,5% la finele acestui an, în contextul în care anticipează că rata inflaţiei se va situa la 4,2%, încadrându-se astfel în intervalul ţintit de BNR, de 2,5% - 4,5%, şi că încrederea investitorilor va fi susţinută de intenţia Guvernului de a implementa măsurile cuprinse în programul cu FMI.

Oxford Economics notează că problemele fiscale se intensifică, în contextul în care oficialii FMI au concluzionat la cea mai recentă misiune în România că sunt necesare noi diminuări a cheltuielilor publice, având în vedere evoluţia dezamăgitoare a economiei.

FMI a acceptat majorarea ţintei de deficit bugetar de la 5,9% din PIB la 6,8% din PIB, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată deficitul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici