(P) Ce este un uscător de rufe şi ce tipuri găseşti pe piaţă

164 afișări
Imaginea articolului (P) Ce este un uscător de rufe şi ce tipuri găseşti pe piaţă

(P) Ce este un uscător de rufe şi ce tipuri găseşti pe piaţă

Transformă spălatul rufelor într-o adevărată plăcere. De cele mai multe ori, după ce scoţi hainele de la spălat, rămâi cu un teanc de rufe care trebuie să se usuce cât mai repede. Iar atunci când temperaturile sunt scăzute, pare că durează o eternitate să usuci hainele afară.

O maşină de spălat ieftină este un echipament standard în aproape fiecare gospodărie, în timp ce uscătorul electric încă se bucură de statutul de articol de lux. Chiar dacă este adevărat că rufele pot fi uscate, fără nicio altă intervenţie, complet gratuit, acest lucru poate fi mai complicat într-o casă sau într-un apartament fără balcon sau terasă. De multe ori, un model de tip stativ ocupă atât de mult spaţiu, încât trebuie să parcurgi o cursă cu obstacole în apartamentul tău.

Ce mai pui că, într-o locuinţă care nu este suficient de bine aerisită, apare şi mucegaiul. În astfel de cazuri, un uscător de rufe este un real ajutor, deoarece funcţionează oricând ai nevoie de el. În plus, folosirea unui astfel de aparat electrocasnic are multe avantaje, de care, fără îndoială, vei dori să profiţi din plin.

Eficienţa energetică, caracterul practic sau felul în care se simt hainele după uscare sunt cu siguranţă motive bune pentru a găsi un loc pentru un astfel de dispozitiv electric în gospodăria ta. Iată cum funcţionează acest aparat de nelipsit din casa ta şi care sunt modelele dintre care poţi alege:

Cum funcţionează un uscător de rufe electric

Practic, toate acestea aparate funcţionează pe acelaşi principiu general. Un motor electric roteşte tamburul plin cu haine umede, antrenând simultan ventilatorul care răspândeşte aerul cald prin tambur.

Există, de asemenea şi un încălzitor care, responsabil, aşa cum îi spune numele, de încălzirea aerului, iar un termostat menţine temperatura constantă. Astfel, apa din haine se evaporă datorită aerului cald circulant. Ce se întâmplă cu acest abur? Depinde de tipul de uscător.

În principiu, există 4 mari modele:

  • 1. Uscătoarele convenţionale, ventilate;
  • 2. Uscătoarele cu pompă de căldură;
  • 3. Uscătoarele ce au condensator;

4. Uscătoarele hibride.

Uite prin ce se deosebeşte fiecare, ca să ştii concret de care ai  nevoie pentru rufele tale.

1. Uscătoarele tradiţionale, cu ventilaţie

Sunt cele mai simple şi, de asemenea, cele mai ieftine astfel de aparate. Practic, ele pompează aerul fierbinte şi umed din tambur direct printr-un furtun flexibil. Acesta este, de obicei, montat într-o aerisire extern sau atârnat pe o fereastră.

2. Uscătoarele cu pompă de căldură

Aceste dispozitive funcţionează pe un sistem cu circuit închis, prin care aerul este încălzit de o pompă de căldură. Apoi el se usucă la temperaturi mai scăzute, ceea ce asigură o îngrijire blândă a hainelor. Pompa de căldură permite un schimb rapid de temperatură.

Ca să înţelegi mai bine cum funcţionează, află că versiuni de dimensiuni mai mari ale acestei pompe sunt folosite şi pentru încălzirea locuinţelor, în timp ce altele sunt integrate în aparatele de aer condiţionat.

Ca şi în cazul uscătoarelor convenţionale, prevăzute cu un condensator, aburul condensat extras din rufe se evaporă într-un rezervor, în timp ce aerul răcit folosit în timpul procesului de uscare este reciclat şi reutilizat pentru un nou ciclu de uscare.

Aceasta înseamnă că se consumă de până la patru ori mai puţină energie, iar pierderile de căldură sunt reduse la minimum.
Nu în ultimul rând, este important să ştii că un model cu pompă de căldură care funcţionează defectuos produce deşeuri periculoase. De ce se întâmplă acest fenomen? Deoarece pompa de căldură conţine gaz pentru transferul energiei termice, care este în general dăunător mediului înconjurător, de aceea este important să întreţii corect aparatul electrocasnic.

3. Uscătoarele care funcţionează în baza unui condensator

Acestea funcţionează prin condensarea aburului din interiorul maşinii cu ajutorul aerului exterior şi transformându-l în apă. Lichidul este colectat într-un recipient sau rezervor detaşabil, care este instalat în colţul din stânga sus al dispozitivului. Rezervorul este uşor de îndepărtat şi poate fi golit în chiuvetă, duş sau toaletă atunci când este plin.

Un accesoriu util pentru acest model este un furtun de tip Auto Drain (adică uscare automată) pentru aburul condensat. El poate fi conectat la conducta de scurgere a unei maşini de spălat sau chiuvetă, lucru care te scapă de golirea regulată a rezervorului.

4. Uscătorul hibrid sau cel încorporat

Combinaţia dintre un dispozitiv de spălare a rufelor şi un uscător într-un singur aparat poate fi privită fie ca un compromis, fie ca o soluţie excelentă, atunci când ai puţin spaţiu disponibil şi cauţi un dispozitiv all-in-one.

Uscarea funcţionează pe acelaşi principiu de circulaţie a aerului cald ca la toate dispozitivele de uscare, doar că spălarea şi uscarea au loc în acelaşi tambur. Astfel, ciclurile de spălare şi uscare se pot succeda imediat unul după celălalt, selectând programele corespunzătoare. Cu acest tip de aparat, este aproape imposibil să uiţi rufele ude în maşină.

Caută şi tu online uscătorul de rufe potrivit nevoilor tale şi comandă-l direct la tine acasă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici