Palatul Versailles este evacuat pentru a şaptea oară. Ce s-a ales de Franţa şi de ,,Oraşul Luminilor"?

În ciuda ameninţării teroriste, a radicalizării peisajului politic, a riscului crescut de turbulenţe sociale, a crizei economice post-pandemice, ,,Oraşul Luminii", cu toate că nu e într-o formă bună, încă are multe de oferit, având în acest an aproximativ 80 milioane de vizitatori.

1958 afișări
Imaginea articolului Palatul Versailles este evacuat pentru a şaptea oară. Ce s-a ales de Franţa şi de ,,Oraşul Luminilor"?

Oraşul Luminii nu este într-o formă prea bună 

Palatul Versailles din Île-de-France, aflat la 19 km vest de Paris, fiind simbol al gloriei şi al opulenţei Franţei, a fost evacuat şi închis pentru a şaptea oară în opt zile, din cauza ameninţărilor false cu bomă, potrivit The Local

Paris, oraşul luminilor, nu mai străluceşte ca odinioară, după ce catedrala Notre Dame a fost devastată de un incendiu în 2019 şi rămâne închisă pentru restaurare până în decembrie 2024. Franţa a fost grav afectată de atacurile teroriste comise de jihadişti, de protestele mişcării ,,vestele galbene" de extrema dreaptă  între anii 2015 şi 2018, iar pandemia de coronavirus a paralizat cea mai vizitată ţară între 2020 şi 2021. 

Protestele violente care au zguduit capitala în vara lui 2023, provocând distrugeri şi haos, lasă imaginile cu automobilele răsturnate şi incendiate de indivizi cu cagule şi eşarfe încă proaspăt întipărite în memoria mapamondului. 

Cu toate acestea, Franţa reuşeşte să îşi păstreze poziţia de lider mondial în turism.

Franţa - 80 milioane de vizitatori din străinătate, în 2023 

Potrivit ministrului francez al Turismului, Olivia Grégoire, profitul Franţei în 2023 obţinut din turism ar trebui să depăşească cel de anul trecut, -  58 de miliarde de euro în 2022.

Ţara îşi propune să câştige între 64 şi 67 de miliarde de euro şi se aşteaptă să primească în jur de 78 până la 82 de milioane de vizitatori internaţionali până la finalul anului 2023,  mai puţin decât cei 90 de milioane de vizitatori pe care i-au avut în 2019 înainte de arderea catedralei Notre-Dame. 

Cum se explică acest paradox?

Experţii spun că Franţa are un patrimoniu cultural şi natural deosebit de bogat şi divers, care oferă oportunităţi pentru toate gusturile şi bugetele.

De la plajele însorite ale Coastei de Azur, la castelele medievale din Valea Loarei, de la vinurile şi brânzeturile renumite, la muzeele şi galeriile de artă de clasă mondială,

Franţa are ceva de oferit pentru fiecare turist. În plus, Franţa beneficiază de o infrastructură turistică bine dezvoltată şi de o imagine favorabilă în străinătate, fiind asociată cu eleganţa, rafinamentul şi romantismul.

Astfel, se poate spune că Franţa este o ţară a contrastelor, care îşi pune la încercare rezilienţa şi capacitatea de adaptare. În ciuda dificultăţilor şi provocărilor cu care se confruntă de aproape un deceniu, Franţa îşi menţine farmecul şi atracţia pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Ce se poate vizita în Paris dacă catedrala Notre-Dame este închisă, iar Palatul Versailles vizat de alerte de bombă false? 

Parisul nu este doar un oraş al monumentelor şi al muzeelor, ci şi un oraş al vieţii şi al culturii.

În ciuda inconvenienţelor cauzate de situaţia politică şi socială, Parisul oferă în acest moment multe atracţii şi activităţi pentru vizitatori. Iată câteva exemple:

  • Dacă vrei să te bucuri de natură şi de aer curat, poţi vizita unul dintre numeroasele parcuri şi grădini din Paris, cum ar fi Jardin du Luxembourg, Parc des Buttes-Chaumont sau Jardin des Plantes. Aici poţi face o plimbare relaxantă, admira florile şi copacii, sau chiar face un picnic.
  • Dacă vrei să descoperi arta şi cultura pariziană, poţi alege dintre cele peste 100 de muzee şi galerii de artă din oraş, care acoperă toate domeniile şi epocile. Poţi vedea operele celebre ale lui Monet, Van Gogh, Picasso sau Rodin, dar şi expoziţii temporare dedicate unor teme sau artişti contemporani. De asemenea, poţi asista la spectacole de teatru, operă, balet sau muzică live în unele dintre cele mai prestigioase săli din Paris, cum ar fi Opera Garnier, Théâtre du Châtelet sau Philharmonie de Paris. Muzeul Luvru încă poate fi vizitat chiar dacă recent a fost evacuat din cauza ameninţării teroriste.
  • Dacă vrei să te distrezi şi să te simţi ca un copil, poţi merge la Disneyland Paris, cel mai vizitat parc tematic din Europa. Aici poţi întâlni personajele tale preferate din desene animate, te poţi da în atracţii pline de adrenalină sau poţi participa la parade şi spectacole magice. Disneyland Paris este deschis tot anul şi are oferte speciale pentru diferite sezoane şi ocazii.
  • Dacă vrei să faci cumpărături şi să te răsfeţi cu produse de calitate, poţi explora magazinele şi buticurile din Paris, care oferă o gamă variată de articole pentru toate gusturile şi bugetele. Poţi găsi haine, accesorii, bijuterii, parfumuri, cosmetice, ciocolată, vinuri şi multe altele. Poţi merge pe bulevardele celebre cum ar fi Champs-Élysées sau Rue de Rivoli, sau poţi descoperi zone mai puţin cunoscute dar pline de farmec cum ar fi Marais sau Montmartre.
  • Turnul Eiffel din Paris, cel mai cunoscut monument din Franţa, încă poate fi vizitat, în deplină siguranţă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici