Parlamentul din Sri Lanka a aprobat planul de restructurare a datoriei interne

Parlamentul din Sri Lanka a aprobat sâmbătă un plan de restructurare a datoriei interne, care este esenţial pentru continuarea unui plan de salvare de 2,9 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

196 afișări
Imaginea articolului Parlamentul din Sri Lanka a aprobat planul de restructurare a datoriei interne

Parlamentul din Sri Lanka a aprobat planul de restructurare a datoriei interne

Planul a fost adoptat cu o majoritate de 122 de voturi în parlamentul format din 225 de membri.

Anul trecut, Sri Lanka s-a prăbuşit în cea mai gravă criză financiară din ultimele şapte decenii, după ce rezervele de dolari ale ţării s-au redus la un nivel record, ceea ce a declanşat proteste în masă, o incapacitate de plată a datoriei externe şi demisia fostului preşedinte.

Pentru a-şi plasa datoria pe o bază sustenabilă şi pentru a trece de o evaluare a FMI, Sri Lanka a prezentat joia trecută un cadru de restructurare a datoriei interne mult aşteptat, care urmăreşte să reamenajeze o parte din datoria internă de 42 de miliarde de dolari a naţiunii insulare.

„Acest plan de restructurare a datoriei este esenţial pentru ca Sri Lanka să îndeplinească obiectivul stabilit prin acordul cu FMI de a reduce datoria de la 128% din PIB, cât este în prezent, la 95% din PIB până în 2023”, a declarat ministrul de stat al finanţelor, Shehan Semasinghe, în faţa parlamentului.

„Facem acest lucru protejând în acelaşi timp băncile, deponenţii şi pensiile”.

Partidele de opoziţie au cerut mai multă transparenţă în punerea în aplicare a planului şi o protecţie mai puternică pentru deţinătorii de fonduri de pensii.

„Această restructurare îi va afecta în mod disproporţionat pe pensionari şi aceasta este o mişcare extrem de nedreaptă din partea guvernului”, a declarat liderul opoziţiei, Sajith Premadasa.

Sri Lanka le cere deţinătorilor de obligaţiuni internaţionale să accepte o reducere de 30% şi caută concesii similare din partea investitorilor în obligaţiunile naţionale denominate în dolari.

Punerea în aplicare a planului de îndatorare internă este, de asemenea, crucială pentru a face să avanseze negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni şi cu principalii creditori bilaterali, China, Japonia şi India.

Sri Lanka îşi propune să finalizeze discuţiile privind restructurarea datoriei până în septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici