Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune: Bani mai mulţi pentru micii fermieri, penalităţi pentru lipsa de ecologizare

Parlamentul European a aprobat, miercuri, reforma Politicii Agricole Comune, care se va axa pe protecţia mediului, o distribuţie mai echitabilă a fondurilor europene, bani mai mulţi pentru micii fermieri, dar şi pe aplicarea de penalităţi pentru cei care nu întreprind măsuri de ecologizare.

476 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune: Bani mai mulţi pentru micii fermieri, penalităţi pentru lipsa de ecologizare

Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune: Bani mai mulţi pentru micii fermieri, penalităţi pentru lipsa de ecologizare (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Pentru a se asigura faptul că plăţile directe merg doar către fermierii activi, eurodeputaţii au convins Consiliul să creeze o listă de entităţi, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care să fie automatic excluse de la finanţarea UE dacă nu dovedesc că activitatea agricolă reprezintă o parte importantă a venitului lor.

Parlamentul a insistat şi pentru o schemă obligatorie la nivel UE care să ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subvenţiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai mulţi bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor tăia sumele care depăşesc acest prag cu cel puţin 5%.

"Pe lângă faptul de a fi transferat o parte a banilor de la fermierii mari către cei tineri şi cei mai mici, am asigurat şi o distribuţie mai bună a fondurilor în UE. Până în 2020, fermierii din diferite state membre vor trebui să primească cel puţin 72% din plata directă medie la nivel UE", a declarat Luis Manuel Capoulas Santos, raportor pentru plăţi directe şi regulamentele privind dezvoltarea rurală.

Conform noii Politici Agricole Comune, 30% din bugetele statelor membre pentru plăţi directe pot fi cheltuite doar dacă sunt luate măsuri obligatorii de ecologizare, cum ar fi diversificarea recoltelor, menţinerea unei zone verzi permanente şi crearea "unor arii concentrate pe ecologizare", potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

"Dubla finanţare", adică plăţi de două ori pentru fermieri pentru livrarea aceluiaşi set de beneficii pentru mediu, nu va mai fi permisă. Totodată, fermierii care nu vor aplica măsurile obligatorii de ecologizare vor suferi penalităţi suplimentare pe lângă pierderea subvenţiilor de "ecologizare", care vor fi introduse gradual în primii patru ani ai noii politici. "Este o chestiune de echitate să dăm fermierilor mai mult timp să se familiarizeze cu noile reguli. Nu vor fi aplicate sancţiuni în primii doi ani ai noii PAC şi abia apoi va creşte gradual până la 25% partea din aşa-numitele plăţi verzi care va fi tăiată", a spus Giovanni La Via, raportor pentru regulamentul privind finanţarea, managementul şi monitorizarea.

Parlamentul European a decis că organizaţiile fermierilor vor primi instrumente suplimentare pentru a ajuta fermierii să facă faţă schimbărilor pieţei şi să întărească poziţia lor de negociere a preţurilor. "De exemplu, numărul de sectoare în care organizaţiile fermierilor pot să negocieze contracte de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile competiţiei va fi extins. Organizaţii mai puternice ale producătorilor nu trebuie să se transforme în carteluri, ci ar trebui să îi ajute pe fermieri să-şi amelioreze situaţia economică, dar nu trebuie să se transforme în carteluri", a spus Michel Dantin, raportorul pentru regulamentul privind organizarea pieţei.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a salutat votul PE asupra reformei Politicii Agricole Comune, apreciind că aceasta va aduce "un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni şi state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri". Potrivit lui Cioloş, noua PAC "va promova un sector agricol european competitiv, consolidând organizarea fermierilor, inovarea şi investiţiile" şi va ajuta agricultorii "să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii, pentru creşterea calităţii apei şi solului".

Procesul de reformă PAC a fost lansat de Parlament în 2010 şi a atins etapa finală în iunie 2013, când negociatorii din Parlament, Consiliu şi Comisie au ajuns la un acord politic privind punctele importante.

Etapa următoare este adoptarea formală a pachetului legislativ în Consiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici