Parlamentul European: Statele din zona euro nu mai pot ignora avertismentele CE pe politici bugetare

Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, conform pachetului de legi privind guvernanţa economică adoptat, miercuri, de Parlamentul European.

184 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European: Statele din zona euro nu mai pot ignora avertismentele CE pe politici bugetare

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat al PE, noua legislaţie măreşte transparenţa, cere mai multă responsabilitate din partea statelor şi ameliorează calitatea şi corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent.

Potrivit sursei citate, votul în plen a fost strâns, grupurile de centru-stânga abţinându-se sau votând împotriva unor părţi ale acordului, temându-se că pachetul se concentrează prea tare pe corectarea bugetară în detrimentul creşterii economice şi ocupării forţei de muncă.

Partea privind dezechilibrele macroeconomice a obţinut o majoritate largă, deoarece grupurile de centru-stânga consideră că acordul a găsit echilibrul potrivit între indicatorii economici şi dimensiunea socială.

În urmă o săptămână, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a felicitat negociatorii parlamentari pentru că au rezistat tentativelor de diluare a pachetului. "Comparând acordul cu propunerile iniţiale, văd o ameliorare substanţială. Trebuie să mulţumesc Parlamentului pentru acest lucru", a declarat acesta.

Votul a avut loc la două săptămâni după ce câteva state membre, conduse de Franţa, au renunţat să insiste ca avertizarea unei ţări să aibă acordul Consiliului. Deputaţii europeni se temeau că această regulă ar duce la acorduri în spatele uşilor închise, în urma cărora ţările care ar avea nevoie de reforme bugetare ar fi lăsate în pace, se arată în comunicat.

Conform noilor reguli, deciziile Comisiei sunt adoptate dacă statele din zona euro nu obţin o majoritate pentru a le respinge. Guvernele nu vor putea nici să aleagă să nu facă nimic, deoarece avertismentul va fi emis în cazul în care Consiliul nu votează în 10 zile de la propunerea Comisiei. În cazul în care Consiliul votează împotriva propunerii Comisiei, rezultatul votului va fi făcut public, iar Consiliul va trebui să ofere Parlamentului European o explicaţie publică.

Deşi statele membre au insistat împotriva acestui lucru, Parlamentul European a câştigat dreptul de a audia public miniştrii de finanţe ai statelor care au primit un avertisment, mai precizează sursa citată.

Parlamentul European a mai cerut Comisiei să ia în considerare şi ţările cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibilă cauză a unui dezechilibru macroeconomic. Iniţial, statele membre au insistat ca numai ţările cu deficite să fie investigate. Regulile noi impun Comisiei să ia în considerare şi posibilitatea ca ţări precum Germania sau Olanda să cauzeze instabilitate. Acestor ţări li se va putea cere, prin urmare, să facă reforme.

Acordul include şi alte ameliorări, impuse de negociatorii parlamentari, cum ar fi introducerea în textele juridice a semestrului european (evaluarea anuală a bugetelor naţionale pentru coordonarea politicilor economice), acordând astfel o greutate legală acestei proceduri; stabilirea unui cadru legal pentru supravegherea programelor de reformă naţionale; competenţe crescute acordate Comisiei, care va putea solicita furnizarea mai multor informaţii decât era prevăzut anterior şi prin instituirea de misiuni de supraveghere în statele membre; nouă amendă (de 0,2% din PIB) în cazul prezentării de statistici frauduloase de date privind deficitele şi datoria; sancţiune privind depozitul prin aplicarea unei dobânzi (0,1% din PIB) în cazul în care un stat membru nu acţionează conform recomandărilor pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice; creşterea independenţei organismelor de statistică; protejarea proceselor de negociere socială şi a acordurilor de calculare a salariilor în formularea recomandărilor.

Conform sursei citate, pachetul privind guvernanţa economică consolidează Pactul de stabilitate şi creştere, deoarece aduce un control mai bun şi mai timpuriu al deficitelor şi datoriilor.

În al doilea rând, acesta obligă statele să refacă mai prompt sănătatea economiei ameninţate de dezechilibrele macroeconomice, prin acţiuni preventive şi avertizări preliminare.

Totodată, noile reguli ameliorează calitatea şi corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent.

În afară de aceste trei obiective, pachetul este creat, special la insistenţa deputaţilor europeni, şi pentru creşterea puterilor Comisiei şi ameliorarea transparenţei şi a responsabilităţii, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici