Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia

O eventuală participare a României la gazoductul South Stream, dezvoltat de Rusia şi Italia, ar putea îmbunătăţi relaţiile Bucureştiului cu Moscova, între care a apărut o "deschidere", a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil România.

44 afișări
Imaginea articolului Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia

Participarea României la South Stream ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş saluta o participare a României la South Stream. Azi, între Rusia şi România relaţiile sunt mai calde, iar orice sursă nouă de energie garantează depăşirea tuturor riscurilor care pot fi. Cred că şi costurile South Stream vor fi mai mici. Sper că relaţiile româno-ruse se vor amplifica. Am văzut o deschidere şi a Rusiei, şi a României", a afirmat Tampiza.

Costurile gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro.

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat miercuri că este posibil ca România să se alăture South Steam, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Novinite.

Declaraţiile vin la o zi după ce preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat că gazoductul şi-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a nemulţumit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare şi a unui oleoduct.

Medvedev a afimat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul de fezabilitate privind construcţia South Stream va lua în calcul trecerea conductei prin România în locul Bulgariei.

Tampiza a adăugat că o îmbunătăţire a relaţiilor politice dintre state poate fi generată şi de colaborări economice.

"Dacă nu apar colaborări ample economice, politicienii nu au ce face, sunt împinşi unul către celălalt", a mai spus Tampiza.

South Stream va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici