Paul-Vass: O creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă în România, în acest an

O creştere a preţului la alimente în acest an, în România, nu este justificată, mai ales în condiţiile în care producţia agricolă a fost foarte bună anul trecut, consideră Andreea Paul-Vass, consilier al primului ministru.

10 afișări
Imaginea articolului Paul-Vass: O creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă în România, în acest an

Paul-Vass: O creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă în România, în acest an (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, ca macroeconomist, în România o creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă. Am avut o producţie agricolă foarte bună în 2010", a spus Paul-Vass, la un seminar pe teme fiscale.

Consilierul primului ministru nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la impactul pe care l-ar putea avea în România o criză a alimentelor în Asia.

"Este foarte greu să fac comentarii fără o analiză la bază. Dinamica preţului este decisă de către piaţă. Noi urmărim şi estimăm care este tendinţa pieţelor", a mai spus Paul-Vass.

Potrivit datelor INS, în 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, de 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%). Această evoluţie a fost pusă, în special, pe seama majorării TVA.

Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU a avertizat săptămâna trecută că preţurile alimentelor au atins niveluri record în ianuarie, iar recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la avansul costului mâncării, problemă care deja creează tensiuni în Orientul Mijlociu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici