Peste 30% din maşinile înregistate în străinătate implicate în accidente sunt înscrise în Bulgaria

Ponderea vehiculelor înmatriculate în Bulgaria în totalul accidentelor din România în care sunt implicate maşini înscrise în străinătate a crescut de 10 ori în perioada 2005 - 2010, la peste 30%, iar asigurătorii bulgari tergiversează plata daunelor.

118 afișări
Imaginea articolului Peste 30% din maşinile înregistate în străinătate implicate în accidente sunt înscrise în Bulgaria

Peste 30% din maşinile înregistate în străinătate implicate în accidente sunt înscrise în Bulgaria (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Personal, nu mă deranjează că o parte dintre cetăţenii români înmatriculează autovehicule în Bulgaria, nu în România, pentru evitarea taxelor locale şi a asigurărilor RCA emise de companiile locale. Sunt deranjat că asigurătorii bulgari tergiversează plata daunelor provocate în România de autovehicule înmatriculate în ţara vecină", a declarat, marţi, directorul general al brokerului Avus International, Ionel Dima.

El a adăugat că în 2010, potrivit datelor Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), din cele peste 10.200 de accidente provocate pe plan local de autovehicule înmatriculate în străinătate, 3.138 de accidente au revenit celor din Bulgaria.

"Practic, ponderea accidentelor provocate de maşini înmatriculate în Bulgaria a urcat pe locul 1, devansând Italia, cu o pondere de peste 30% din total. În urmă cu cinci ani, Bulgaria se plasa locul 9 în totalul accidentelor, cu o pondere puţin peste 3%, respectiv 156 de accidente, la un total de peste 4.400 de accidente. În 2005, Italia deţinea prima poziţie în acest clasament", a spus Dima.

Daunele provocate de un autovehicul înmatriculat în afara României sunt acoperite prin asigurarea Carte Verde. Sistemul Carte Verde a fost creat în 1949.

În România, care a aderat la Cartea Verde în 1964, sistemul este în responsabilitatea BAAR, care reuneşte societăţile de asigurare autohtone autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie şi, după caz, şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspundere civilă auto Carte Verde.

Din 2007, în România, asigurarea Carte Verde este parte integrantă a poliţei RCA.

Dima a spus că, după înmatricularea autovehiculelor, fie pe numele unui cetăţean bulgar, fie pe o societate înregistrată în Bulgaria, cetăţenul român încheie o procură, care îi permite să circule cu maşina în orice ţară, şi un contract de vânzare-cumpărare a autovehicului.

"Practic, cetăţeanul român îşi ia toate măsurile pentru a fi proprietar pe maşină şi independent de cetăţeanul bulgar. În cazul unui accident, asigurătorii bulgari motivează tergiversarea achitării despăgubirilor prin faptul că autovehiculul nu mai aparţine unui cetăţean bulgar, ci unuia român, caz în care acesta ar fi trebuit să deţină o poliţă RCA emisă de un asigurător român", a explicat Dima.

El a afirmat că al doilea motiv invocat de asigurătorii bulgari este faptul că poliţa RCA încheiată în Bulgaria este emisă pe numele cetăţeanului bulgar, dar nesemnată de acesta, ci de cetăţeanul român, şi, în acest caz, contractul de asigurare nu este valabil.

"Există şi situaţii când autovehiculul implicat într-un accident din România să aibă plăcuţe de înmatriculare din Bulgaria, dar este radiat din evidenţele Poliţiei din ţara vecină, şi atunci se ajunge ca plata despăgubirilor să se facă din Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), care se constituie prin aplicarea unui procent la totalul subscrierilor celor 13 asigurători români care practică RCA. În mod normal, plata ar trebui făcută de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Bulgaria", a spus reprezentantul Avus International.

Potrivit datelor FPVS, despăgubirile plătite în 2010 au totalizat 6,57 milioane de lei, în creştere cu 107% faţă de anul precedent.

Defalcat, despăgubirile plătite pentru daune materiale au însumat 3,37 milioane de lei, de la 2,08 milioane de lei în 2009. Pentru vătămări corporale, sumele achitate au crescut cu 192%, la 3,199 milioane de lei.

În 2010, numărul de contracte RCA a crescut cu 7%, la 6,52 milioane, iar subscrierile au urcat cu 14%, la 2,46 miliarde de lei, potrivit datelor CSA.

Despăgubirile plătite de asigurători pe segmentul RCA au atins 1,59 miliarde de lei, cu 4% mai mult decât nivelul consemnat în 2009.

Datele privind subscrierile şi despăgubirile pe segmentul RCA nu includ şi cifrele referitoare la poliţele Carte Verde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici