Peste 40% din acţiunile chineze sunt suspendate, pe fondul declinului cotaţiilor

Peste 40% dintre acţiunile companiilor chineze sunt suspendate de la tranzacţionare, pe fondul declinului puternic al cotaţiilor înregistrat în ultimele zile, care a continuat la deschiderea de miercuri a pieţei de capital din China, relatează MarketWatch.

272 afișări
Imaginea articolului Peste 40% din acţiunile chineze sunt suspendate, pe fondul declinului cotaţiilor

Peste 40% din acţiunile chineze sunt suspendate, pe fondul declinului cotaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, acţiunile a peste 1.200 de companii au fost suspendate miercuri, reprezentând mult peste 40% din totalul de 2.808 companii tranzacţionate public, acesta fiind cel mai mare val de suspendări înregistrat vreodată pe piaţa de capital din China, a relatat publicaţia Southern Metropolis.

Multe dintre companii nu au dezvăluit motivele din spatele suspendărilor de titluri, dar unele s-au referit la unele evenimente importante, precum restructurarea activelor sau plasamentele private de acţiuni.

Potrivit relatărilor din presă, motivul ar fi protejarea acţiunilor de vânzările care au loc pe piaţa chineză, cu toate că Reuters a relatat că acele companii care vor fi descoperite că au solicitat suspendarea de la tranzcţionare a titlurilor fără un motiv serios vor fi amendate.

Este posibil ca în unele cazuri acţionarii mari care au folosit acţiunile drept garanţii să fi cerut şi ei suspendarea acestora pentru a preveni riscul lichidării unor conturi.

Bursele ar putea refuza unele solicitări de suspendare a titlurilor, în cazul în care numărul acestora va continua să crească, chiar şi numai pentru faptul că nu vor face faţă cererilor, potrivit unor surse apropiate bursei din Shenzhen, citate de Southern Metropolis.

Până la jumătatea tranzacţiilor de miercuri, indicele Shanghai Composite a scăzut cu 3,9%. Pe ansamblul săptămânii, indicele a coborât cu 2,8%, iar în ultima lună cu peste 16%.

Declinul a influenţat negativ şi bursa din Hong Kong, unde sunt listate multe dintre companiile cchineze, iar indicele Hang Seng este în coborâre cu 7,42%.

Pierderile masive au loc chiar dacă Banca Chinei a anunţat miercuri dimineaţa că va monitoriza îndeaproape fluctuaţia acţiunilor şi va continua să susţină compania de stat China Securities Finance Corp, care furnizează împrumuturi pentru investiţii în acţiuni, pentru a proteja stabilitatea pieţei.

Anunţul băncii centrale face parte din măsurile adoptate în ultimele zile pentru susţinerea pieţei de capital, între care achiziţia de titluri şi relaxarea reglementărilor de creditare pentru investiţii pe piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici