Petrolul a urcat spre 95 de dolari pe baril

Petrolul a urcat spre 95 de dolari pe baril, prelungind o creştere agresivă, determinată de o cerere puternică şi de reducerile de ofertă din partea liderilor OPEC+, Arabia Saudită şi Rusia, relatează Ziarul Financiar, care citează Bloomberg.

123 afișări
Imaginea articolului Petrolul a urcat spre 95 de dolari pe baril

Petrolul a urcat spre 95 de dolari pe baril

Referinţa globală Brent a crescut cu 0,3%, după o revenire de trei săptămâni care a mărit preţurile cu 11%. Câştigurile din ultimele zile au fost însoţite de un salt al principalelor intervale de timp care sugerează că piaţa este insuficient aprovizionată, în timp ce opţiunile de cumpărare de tip "call" devin, de asemenea, mai scumpe.

Creşterea preţului la petrol pare să alimenteze presiunile inflaţioniste în întreaga lume, chiar în momentul în care bancherii centrali, inclusiv cei de la Rezerva Federală a SUA, încearcă să stabilească dacă au făcut deja suficient pentru a contracara ritmul de creştere a preţurilor prin majorarea ratelor dobânzilor. Va fi o săptămână importantă pentru politica monetară, cu decizii ale Fed şi ale Băncii Angliei, printre altele.

„Am susţinut de mult timp că piaţa petrolului va fi din ce în ce mai strânsă în a doua jumătate a anului 2023", a declarat Arne Lohmann Rasmussen, şeful departamentului de cercetare al A/S Global Risk Management. „Iată că înăsprirea despre care vorbeam şi-a făcut deja apariţia. Va fi doar o chestiune de timp până când petrolul va costa 100 de dolari pe baril".

În contextul în care Arabia Saudită şi Rusia au prelungit restricţiile de aprovizionare până la sfârşitul anului, ministrul saudit al energiei, Abdulaziz bin Salman Al Saud, se va număra printre vorbitorii principali la Congresul Mondial al Petrolului de la Calgary, care va avea loc în cursul zilei de luni.

Pe piaţa fizică, produsele rafinate precum motorina trag tot mai multe semnale de alarmă, rafinăriile din lume dovedindu-se incapabile să producă suficient de mult combustibil industrial. Preţurile au depăşit cu mult pe cele ale ţiţeiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici