Petrolul s-a scumpit cu peste 3%

Preţul petrolului a crescut, luni, cu mai mult de 3%, la peste 47 de dolari pe baril, după ce un comandant iranian a îndemnat la sistarea exporturilor de ţiţei către ţările care susţin Israelul ca răspuns la ofensiva din Fâşia Gaza, dar şi pe fondul îngrijorărilor legate de livrările gazului rusesc.

21 afișări
Imaginea articolului Petrolul s-a scumpit cu peste 3%

Petrolul s-a scumpit cu peste 3%

Creşterea puternică înregistrată, vineri, de bursa de pe Wall Street şi dovezile evidente că statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se conformează deciziei cartelului de reducere a producţiei au contribuit de asemenea la majorarea preţului ţiţeiului, care a înregistrat, luni, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Ţiţeiul light, tranzacţionat pe piaţa din SUA, cu livrare în februarie, a urcat, până la ora 23:30 GMT, cu 1,47 de dolari, la 47,81 de dolari pe baril.

"Conflictul din Gaza a contribuit la creşterea impactului riscurlor geopolitice asupra preţului petrolului (...) Pieţele de ţiţei ar putea, de asemenea, reacţiona la anunţul anterior al OPEC de implementare a măsurilor de diminuare a producţiei, care ar putea determina reducerea livrărilor", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Chiar dacă violenţele din Gaza nu ameninţă în mod direct livrările de petrol, există riscul extinderii conflictului şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, de unde provine o treime din producţia mondială de ţiţei, Iranul fiind cel mai vehement.

Totodată, livrările de gaze ruseşti către Republica Cehă au scăzut cu 5% ca urmare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina asupra preţului care trebuie plătit de partea ucraineană.

Companiile de energie din Europa, care primesc aproximativ o cincime din gazul necesar prin conductele ce traversează Ucraina, au anunţat că beneficiază de rezerve suficiente pentru a acoperi livrările timp de câteva zile, dar analiştii sunt de părere că Europa ar putea să se confrunte cu grave probleme în cazul în care criza continuă.

OPEC a decis, din septembrie până în prezent, în mai multe etape, să scadă producţia cu peste patru milioane de barili pe zi, aproximativ 5% din necesarul de ţiţei la nivel global.

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu peste 100 dolari pe baril de la maximul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie, din cauza scăderii accentuate a cererii la nivel mondial.

Citeşte şi:

Gazprom oferă Ucrainei gaze la 450 de dolari pe mia de metri cubi

Naftogaz susţine că Gazprom a redus livrările de gaze către Europa

Aviaţia israeliană a atacat în cursul nopţii 130 de obiective din Fâşia Gaza

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici