Petrom a contractat o linie de credit multivalută în valoare de 930 milioane de euro

OMV Petrom (SNP) a contractat o linie de credit multivalută în valoare de 930 milioane euro, cu maturitate de 3 ani şi posibilitate de prelungire cu încă doi ani, împrumutul urmând să fie utilizat pentru acoperirea nevoilor generale, inclusiv finanţarea programului curent de investiţii.

449 afișări
Imaginea articolului Petrom a contractat o linie de credit multivalută în valoare de 930 milioane de euro

Petrom a contractat o linie de credit multivalută în valoare de 930 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest împrumut înlocuieşte liniile de credit în valoare de 875 milioane euro, contractate în 2008 şi 2009 cu scadenţă în 2012 şi neutilizate la data contractării acestei linii de credit, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei.

Tranzacţia a fost suprasubscrisă semnificativ, fiind iniţial lansată pentru o sumă de 750 milioane de euro. Aceasta a avut ca lideri subscriitori şi aranjori principali mandataţi băncile BNP Paribas, BRD-Groupe Societe Generale, Citi, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit.

Sindicatul de bănci include în total un număr de 14 bănci interne şi internaţionale. Marja iniţială a fost stabilită la 1,90% pe an, peste rata de referinţă.

"Prin extinderea maturităţii programului de finanţare ne menţinem poziţia financiara solidă, într-un mediu cu volatilitate ridicată. Suntem cel mai mare investitor din sectorul energetic românesc, cu investiţii anuale de peste un miliard de euro în ultimii şase ani. Investiţiile noastre au avut o pondere considerabilă de circa 3-4% în investiţiile totale din România în 2010. Contractarea acestei linii de credit în ciuda contextului de piaţă volatil confirmă încrederea băncilor în capacităţile noastre financiare", a declarat în comunicat Daniel Turnheim, director financiar al Petrom.

La sfârşitul lunii septembrie 2011, gradul de îndatorare al Petrom era de circa 11%, iar în perioada post privatizare nu a depăşit 16%.

La data de 23 noiembrie 2011, creditele contractate şi neutilizate, disponibile Grupului Petrom, se ridică la suma de aproximativ un miliard de euro.

Grupul OMV a anunţat miercuri că a obţinut două credite sindicalizate în valoare totală de 1,68 miliarde euro, din care 930 milioane euro prin compania românească, pentru a înlocui liniile de credit existente care vor ajunge la maturitate anul viitor.

OMV şi Petrom au accesat linii de credit sindicalizate de 750 milioane euro, respectiv 930 milioane euro, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV bursei de la Viena, preluat de Reuters.

"Ambele facilităţi, lansate la un volum de 750 milioane euro fiecare, au fost suprasubscrise substanţial, ceea ce demonstrează capacitatea grupului de a obţine fonduri în condiţii dificile de piaţă", se spune în comunicat.

Banii vor fi utilizaţi pentru "acoperirea nevoilor generale ale companiei", potrivit OMV.

Linia de credit a OMV se va derula pe o durată de cinci ani, cu opţiunea de a fi extinsă cu doi ani, notează OMV.

Principalii subscriitori (bookrunners) ai creditului OMV sunt Bank of America Merrill Lynch, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays Capital, BNP Paribas, Citi, Commerzbank, Credit Agricole, Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, Raiffeisen International, Societe Generale şi UniCredit.

OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), dublu faţă de perioada similară a anului trecut şi mai mare comparatic cu câştigul din 2010, şi a avut vânzări în creştere cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro).

Compania este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV şi este cel mai mare distribuitor de carburanţi din România.

Statul român are, prin Ministerul Economiei, 20,64% din titlurile companiei. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă.

Cel mai recent transfer cu acţiunile OMV Petrom a fost perfectat miercuri la BVB la un preţ de 0,29 lei, cu 1,08% sub referinţă. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 16,42 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici