Petrom poate livra CET-urilor până la 75.000 tone de păcură în ianuarie

Petrom poate livra către CET-uri aproximativ 70.000-75.000 de tone de păcură până la sfârşitul lunii ianuarie şi aceeaşi cantitate în februarie, compania negociind în prezent cu şapte societăţi, printre care ElectroCentrale Bucureşti şi Constanţa, CET Galaţi, Termoelectrica şi Termoficare Piteşti.

37 afișări
Imaginea articolului Petrom poate livra CET-urilor până la 75.000 tone de păcură în ianuarie

Petrom poate livra CET-urilor până la 75.000 tone de păcură în ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

Semnarea contractelor s-ar putea finaliza până la sfârşitul săptămânii, a anunţat vineri compania.

"Pe baza listei de priorităţi prezentate de către comitetul pentru situaţii de urgenţă, Petrom este în discuţii cu ElectroCentrale Bucureşti, ElectroCentrale Constanţa, CET Galaţi, Termoelectrica, Termoficare Piteşti, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi Dalkia Ploieşti. (...) Discuţiile cu reprezentanţii societăţilor interesate să achiziţioneze păcura de la Petrom sunt în plină desfăşurare şi se estimează că încheierea contractelor ar putea avea loc până la sfârşitul săptămânii", se arată într-un comunicat al Petrom, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Aceeaşi cantitate de păcură poate fi asigurată CET-urilor şi în luna februarie.

"Declararea situaţiei de urgenţă optimizează achiziţia de combustibili alternativi, care altfel ar fi urmat procedura de licitaţii, în sensul reducerii timpului de contractare. Suntem în discuţii cu mai multe societăţii pentru livrarea de păcură, iar acestea se derulează în mod transparent şi responsabil. Practic, avem în vedere fie extinderea contractelor pe care le avem cu unele dintre aceste societăţi, prin creşterea cantităţilor pe care urmează să le furnizăm, fie încheierea de noi contracte. Condiţiile contractuale sunt conforme cu practica internaţională, respectiv formula de preţ este bazată pe cotaţiile internaţionale ale păcurei şi respectă principiile comerciale, ca şi contractele anterioare", a declarat, în comunicat, Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Ea a adăugat că în a doua parte a anului trecut preţul la păcură a scăzut semnificativ, pentru ca de la începutul acestui an să aibă o tendinţă ascendentă.

Petrom este unul dintre cei mai importanţi producători de păcură din România. În 2007, producţia de păcură a Petrom a fost de 737.000 tone.

În 2008, cererea de păcură din România a fost estimată la circa 480.000 tone, iar cota de piaţă a Petrom a fost de circa 50%.

Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 900 milioane barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România.

Directorul comercial al Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti, Irina Duică, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că societatea ar putea încheia în zilele următoare un acord cu Petrom pentru achiziţia unei cantităţi cuprinse între 150.000 şi 300.000 de tone de păcură în vederea asigurării producţiei de energie şi căldură.

Citeşte şi:

Oprescu: Există rezerve suficiente de combustibil pentru Bucureşti (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici