Petrom: Toate forţele politice trebuie să agreeze un termen pentru adoptarea euro

Toate forţele politice din România trebuie să agreeze un termen pentru adoptarea monedei unice europene, pentru a stimula creşterea economică, a declarat, vineri, directorul general al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe.

20 afișări
Imaginea articolului Petrom: Toate forţele politice trebuie să agreeze un termen pentru adoptarea euro

Petrom: Toate forţele politice trebuie să agreeze un termen pentru adoptarea euro (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Agrearea unui termen de toate forţele politice privind adoptarea de România a euro, indiferent că e 2015 sau alt termen, este un factor mobilizator care poate să ducă la o creştere economică mult mai dezvoltată", a spus Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

România şi-a fixat ca obiectiv să adopte euro de la 1 ianuarie 2015, ceea ce înseamnă că trebuie să intre în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) în 2012 şi să îndeplinească cinci criterii de convergenţă, printre care ajustarea deficitului bugetar sub 3% din PIB şi unul referitor la inflaţie, care nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei ţări membre ale blocului comunitar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în aprilie că aderarea la zona euro cu o întârziere de 1-2 ani este mai puţin importantă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a adopta euro, dar banca centrală insistă pentru calendarul 2014-2015.

Ulterior, el a afirmat că aderarea la zona euro va deveni mai dificilă după ce state care au adoptat deja moneda unică au început să se confrunte cu probleme.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat la sfârşitul lunii martie, aflat într-o vizită la Bucureşti, că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici