Petrom vrea să vândă gaze în regiune

Petrom va negocia cu Gazprom posibilitatea unor importuri directe de gaze din Rusia, urmând să devină un trader regional în domeniu, au declarat, marţi, la Viena, reprezentanţii grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei româneşti.

1 afișare
Imaginea articolului Petrom vrea să vândă gaze în regiune

Petrom vrea să vândă gaze în regiune

Strategia Petrom vizează creşterea vânzărilor de gaze în România şi în ţările vecine, la opt miliarde de metri cubi pe an, până în 2010, prin creşterea portofoliului de clienţi. Anul trecut, compania a produs 5,92 miliarde metri cubi de gaze naturale.

"Intenţia ca Petrom să vândă gaze în ţările vecine este însă condiţionată atât de diversificarea surselor de import de gaze, cât şi de dezvoltarea sistemului de tranzit de către Transgaz", a afirmat Werner Auli, membru al Comitetului Executiv al OMV şi şeful diviziei de gaze a grupului austriac.

Pe de altă parte, Petrom analizează posibilitatea de a construi depozite de gaze în România, luând în considerare şi asocierea cu celălalt mare producător de gaze de pe piaţa locală, Romgaz Mediaş.

Referindu-se la creşterea preţurilor la gaze, directorul general executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat pentru MEDIAFAX că nu Petrom decide creşterea preţurilor, ci statul român.

Totodată, el a afirmat că Oltchim Râmnicu Vâlcea este partenerul preferat pentru vânzarea diviziei de petrochimie a rafinăriei Arpechim Piteşti, fără să precizeze suma solicitată de Petrom pentru tranzacţie.

Ruttenstorfer a adăugat că Petrom a primit mai multe oferte pentru divizia respectivă, dar nu a menţionat numele celorlalţi ofertanţi.

În ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor grupului austriac în Ucraina, oficialul OMV a precizat că acest lucru se va face doar prin Petrom. "Încă nu am decis ce vom face în Ucraina, dar dacă vom face ceva acolo va fi prin Petrom", a spus Ruttenstorfer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici