Piaţa de capital din România este în creştere

Piaţa de capital din România nu recuperează, ci este în creştere, tendinţă care se va menţine în perioada următoare, chiar dacă vor exista corecţii, a declarat, miercuri, Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pe piaţa de capital al BCR.

15 afișări
Imaginea articolului Piaţa de capital din România este în creştere

Piaţa de capital din România este în creştere (Imagine: Mediafax Foto)

"Aşa cum arată cifrele, în cazul pieţei de capital din România nu se este vorba de o recuperare, ci este o piaţă în creştere. Chiar dacă vom avea corecţii, creşterea va continua în perioada următoare", a precizat reprezentantul BCR.

Bursa a crescut continuu în perioada martie - septembrie, urmând evoluţia pieţelor de capital mature, astfel că în decurs de numai şapte luni indicele general al BVB, BET-C, a urcat de 2,1 ori comparativ cu nivelul de la finele lunii februarie, când a atins punctul minim din ultimii cinci ani.

Seria de şapte luni de creştere s-a încheiat în luna octombrie, când piaţa a stagnat, la fel ca restul burselor externe. Totuşi, comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, bursa era la finele lunii octombrie în creştere cu 34,2%.

Căruntu a adăugat că bursa are o "adâncime redusă, dar se aşteaptă ca Fondul Propietatea să dubleze această adâncime".

"Fondul Proprietatea va fi un început pentru bursă, fiind evaluat la trei miliarde euro", a explicat Căruntu.

Potrivit datelor BCR, comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est, piaţa de capital din România este pentru companii mici şi mijlocii, având doar două firme cu o capitalizare de peste un miliard de euro, dar niciuna cu capitalizare între 500 milioane euro şi un miliard de euro. Numai 20 dintre companii au o capitalizare de aproape 50 milioane de euro.

BCR, membră a grupului austriac Erste, este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, administrând peste 17,2 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici