Pieţele bursiere şi de mărfuri resimt arestarea directorului financiar al Huawei în Canada

Bursele asiatice au căzut joi, după ce autorităţile canadiene au arestat un executiv de rang înalt al Huawei, gigantul tehnologic chinez, în vederea extrădării în Statele Unite, alimentând temerile legate de o escaladare a tensiunilor dintre cele două superputeri.

765 afișări
Imaginea articolului Pieţele bursiere şi de mărfuri resimt arestarea directorului financiar al Huawei în Canada

Pieţele bursiere şi de mărfuri resimt arestarea directorului financiar al Huawei în Canada

Informaţia a venit pe fondul negocierilor dintre Washington şi Beijing pentru detensionarea conflictului comercial, de unde îngrijorări legate de evoluţia ratelor dobânzilor în SUA şi apariţia altor riscuri pentru creşterea globală.

Temerile au atins şi pieţele europene, unde, la ora transmisiei ştirii, toţi indicii majori sunt pe roşu.

Indicele japonez Nikkei a scazut cu 1,91%, la cel mai scazut nivel din 30 octombrie, indicele Asia-Pacific al MSCI a pierdut 2 procente, Hong Kong Hang Seng a scăzut cu 2,47%, în timp ce acţiunile din Shanghai au scăzut cu 1,7%.

În Europa indicii londnezi FTSE 100 şi FTSE 250 au scăzut cu 2,10%, respectiv 1,94%, urmaţi de AEX ân Amsterdam, cu 2,15%, CAC 40 la Paris, cu un minus de 2,13%, Dax din Frankfurt cu 2,32% şi IBEX din Madrid cu 1,77%. Indicele pan-european Euro Stoxx 50 scade cu 2,03%.

Statele Unite au recomandat aliaţilor să nu folosească produse Huawei, din motive de securitate. Pe acest fond, după scurtul moment de optimism după discuţiile din week-end între SUA şi China, este de aşteptat o escaladare a tensiunilor între cele două state.

Acţiunile celui de-al doilea producător de echipamente de telecomunicaţii din China, ZTE Corp, au scăzut cu 9,1% în Hong Kong şi 6,5% in Shenzhen.

Preţul petrolului a scăzut înaintea unei întâlniri a OPEC, care va decide să reducă oferta, acţiune menită să limiteze scăderea de preţuri resimţită din octombrie, cu 30%. Petrolul Brent se comercializa cu 59.77 dolari/baril la ora transmiterii ştirii, în scădere cu 2,91%, iar ţiţeiul american cu 51,30 dolari/baril, ân scădere cu 3,01%.

Aurul a scăzut cu 0,3%, la 1.235 dolari uncia, iar gazele natuale cu 0,78%, la 4,43 dolari/MMBtu.

Autorităţile canadiene au arestat-o în Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei, aceasta urmând să fie extrădată în Statele Unite, au transmis reprezentanţii Departamentului de Justiţie din Canada. Motivul arestului este încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei chineze, Ren Zhengfei, a fost arestată în data de 1 decembrie. Prima audiere în acest caz este programată pentru vineri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici